Гласуваме само с лична карта, шофьорската книжка не важи

Новините

02-05-2013, 13:50

Снимка:

БГНЕС,архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Не се допуска и гласуване със задграничен паспорт

На предстоящите избори за парламент няма да можем да гласуваме с шофьорска книжка, както и със задграничен паспорт. Това припомнят от РИК - Варна. Ще се гласува с лична карта, зелен паспорт - само за родените до 31.12.1931 г., както и с удостоверение издадено от МВР, когато личната карта е изгубена, унищожена, повредена или с изтекъл срок на валидност.
Звената "Български документи за самоличност" ще работят и в изборния ден - 12 май. 

На граждани, които вече са подали заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение с което могат да гласуват.
За издаване на удостоверение гражданите лично подават искане в ОДМВР и районните управления за дните от 7 май до 11 май от 8.30 часа до 17.30 часа и на 12 май от 8 часа до 17 часа.
Удостоверенията за упражняване правото на глас в изборния ден се издават само след подаване на заявление за издаване на лична карта и след цифрово заснемане на лицето на заявителя. От РИК припомнят още, че в случай на подадено по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде независимо от обявения постоянен и настоящ адрес на лицето.