Боксьорът архитект

Мисия Варна

01-05-2013, 09:54

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Адаши начело на Варна и Бургас

Адаши управляват Варна и Бургас, пише "Стандарт". Доскоро всички знаеха един кмет с името Димитър Николов - този на южния град. От понеделник обаче те станаха двама. След сътресения в градския парламент на Варна градът се сдоби със служебен управник Димитър Николов. "А, да не би да е бургаският", питаха се хората в страната. 

Не, различни са. Кметът на Варна е архитект, а на Бургас - икономист. Пред двамата обаче има едно и също изпитание - да разработят европроекти, с които морските градове да привличат като магнит туристи. И да подготвят плажовете за летния сезон, в който се очакват повече курортисти от предишни години.

Боксьор архитект ще управлява морската столица до частичните избори във Варна. ГЕРБ край морето заложи на 46-годишния мъж, за да разбие статуквото в града. След протестите от февруари тежкият кръст легна на плещите на арх. Димитър  Николов в първия ден на страстната седмица. Той стана служебен кмет, след като общинарите свалиха доверието си от досегашния доц. Христо Бозов. Новият управник е проектирал много жилищни кооперации край морето, банка в Хасково, а сега и новостроящата 10-етажна офис сграда до жп гарата във Варна. 

Любимият му спорт е боксът, а най-големият българин за него е Кубрат Пулев. Малцина знаят, че временният кмет на Варна е бил като ученик два пъти републикански шампион на ринга. Казва, че любимото му място за семеен отдих са Рилските езера и по-малко морето. Там разпуска със съпругата си, която е педиатър, 11-годишната им дъщеря и сина, който е на 3 години и половина. Николов смята, че всяко нещо, което не е спечелено с честен труд, е по-скоро тежест, отколкото придобивка. Семейството му има джип "Мицубиши Паджеро" и скромен апартамент, който е на родителите му. Той изненадващо влезе в списъка на управниците на Сметната палата за разминаване на декларираното имущество.Всъщност попадна там заради старо БМВ, което продал на приятел, а забравил да го прехвърли.

46-годишният архитект е роден в Търговище. Живял е в София, докато учи. След това пътят му акостира във Варна, където започва работа. Арх. Димитър Николов е бил районен архитект в кметство "Приморски", главен архитект в община Девня и в областна администрация - началник отдел "Регионално развитие". 

На последните местни избори влезе в градския парламент от листата на ГЕРБ, а след това беше издигнат за заместник на Кирил Йорданов и отговаряше за европроектите. Хората около тогавашния градоначалник обаче го държаха настрани и пазеха в тайна от него плановете си. 

"Бях аут, след като изразих несъгласие при  участието ми в комисия за обществена поръчка по проект за канализация в с. Каменар. Ако подпиша, ще подпиша протокола с особено мнение", отсякал той. Не приел да участва в схемата за нагласена поръчка и изхарчени над 70 000 лева  общински  пари, когато предварително се е знаело, че не отговаря на условието за напълно готов работен проект. Парафирал и с голямо НЕ и докладната за друга общинска поръчка за 100 000 евро за външна консултантска фирма по мегапроекта за интегриран градски транспорт. Работата можела да се свърши от юристите на общината и в далеч по-кратък срок, за да дойдат в средата на лятото чисто новите автобуси край морето. Заради вироглавството си близо година и половина заместник-кметът Николов се оказал едва ли не подчинен и в сянката на общински шеф на дирекция. Но като типичен представител на зодията си, не отстъпил на принципите си.

Така още в първия му работен ден на новото поприще "служебен кмет" дойде добрата новина от работата му - Варна има "ОК" от Брюксел за спечелен проект, който ще преобрази центъра на морска столица за 5 млн. лева и за още 3.5 млн. лева, ако се спестят пари по програмата "Зелена градска среда". 

Зодия: Козирог
Любима книга: "Точният мерник"
Любим филм: "Време разделно"
Хоби: отглеждане на папагали и декоративни рибки
Любим спорт: бокс
Максимата, която следва: Най-голямата далавера е чистата съвест