Доставиха копирките за вота във Варна

Мисия Варна

30-04-2013, 17:44

Снимка:

БГНЕС/ Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

От 7 до 9 май в зала "Пленарна" на общината ще се проведат обучения за членовете на секционните избирателни комисии

Във Варна и областта вече са доставени 630 копирни машини, на които ще се разпечатват протоколите от предстоящите парламентарни избори. Направени са и тестови копия, съобщи председателят на Районната избирателна комисия, Кристиян Богоев.

Междувременно, от пресконференция на Централната избирателна комисия в София стана ясно, че членовете на РИК-овете и СИК-овете ще се информират как да копират изборните книжа, как се включва самата копирна машина на сайта на ЦИК. При включването на копирната машина членовете на изборните комисии ще могат да направят тестово копиране, за да знаят как се прави ксерокопие.

От 7 до 9 май в зала "Пленарна" на община Варна ще се проведат обучения за членовете на секционните избирателни комисии във Варна за последно уточняване на методически указания и новости около провеждането на изборите. Тази година за пръв път началото на изборния ден ще се обявява в 7:00 часа, вместо в 6:00 часа както досега. Има и други новости, но те са по-скоро технически и ще бъдат разяснени на предстоящите обучения във Варна и областта, уточни Богоев.

Все още не е ясно в кои болници няма да бъдат разкрити избирателни секции, но се предполага, че в Очна болница, където няма настанени лежащо болни няма да има кой да гласува, добави той.

10 български неправителствени организации с обща членска маса от 7241 членове ще наблюдават предстоящите избори на 12 май. 3 международни организации - ОССЕ, ПАСЕ и ПАОЧИС, ще следят честността на изборите.

6 социологически организации към момента имат разрешение от ЦИК да правят социологически проучвания в деня на вота.

Все още се чака указ от президента за насрочването на изборите за кмет на Варна.