Съветници и администрация си побъбриха за наредба

Мисия Варна

30-04-2013, 11:41

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Ден преди голямата почивка, правната комисия в ОбС обсъди предпремиерно как ще става бутането на незаконните строежи

Своеобразно предпремиерно представяне на Наредбата за принудителното изпълнение на заповеди за премахване на незаконни строежи, си устроиха днес съветници и общинари. Макар от администрацията да признаха, че проектодокументът не е готов и има още какво да се доизкусурява по него, той бе обсъден с членовете на правната комисия. И някак предпразнично, двете страни се разбраха тепърва наредбата да бъде пипната и от юристите в общината, тъй като не всичко в нея е само в компетенциите на инженерите, както и да се допълнят нови моменти.

Така например, от тук нататък предстои да се изяснява кой и как ще бута незаконните обекти – дали ще се изберат едни фирми-изпълнители, дали те ще отговарят за всички райони или пък назначаването ще е инцидентно за всеки отделен случай. Стана ясно обаче, че в момента няма фирма, която да отговаря за този тип дейност в общината. Извършва се само извозване на строителните отпадъци, но след събарянето на обекта. Изясни се също, че трябва да има и План за управление на отпадъците, както и да се допълнят задълженията за премахване на незаконните обекти и редът за събаряне. Вещите от съборените сгради ще се събират в склад на предприятието "Инвестиционна политика", а в случай че не бъдат потърсени ще се унищожават.

Новоприетите промени в Закона за устройство на територията(ЗУТ) наложиха създаването на Наредбата за принудително изпълнение на заповеди за премахване на незаконни строежи. Предложението за проектодокумента бе внесено за разглеждане от бившия вече изпълняващ длъжността кмет, доц. Христо Бозов. Заради промените в ЗУТ се налага и създаването на нова ресорна дирекция в общината. Различното след корекциите в закона е, че вместо Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК), за законността на градежите от четвърта, пета и шеста категория вече ще следи местната власт.

Това бе второто внасяне на Наредбата за обсъждане в Общинския съвет. Миналата седмица документът не влезе в дневния ред на правната комисия тъй като на заседанието така и не се появи някой от кметската администрация, за да го представи.