Хаос в града и подмяна вместо промяна взеха главата на Бозов

Мисия Варна

29-04-2013, 16:00

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Смяната на временния кмет не е политически акт

Хаосът, който настъпи във Варна заради лошата организация около ремонтите на двата основни булеварда "Владислав" и "Сливница", липсата на бързи и радикални промени в стила на работа на общинската администрация, кадрови рокади "на час по лъжичка", неясна перспектива за европроектите на града и готовността му за програмния период 2014-2020. Това са причините, които станаха причина днес да бъде сменен временният кмет на варна Христо Бозов, категоричен е лидерът на ГЕРБ във Варна Иван Портних. Той опроверга твърденията, че рокадата с и.д. кмета е дело на неговата партия: "Ние сме едва 16 човека в общинския съвет, нямаме и една трета от общия брой съветници", обясни той, явно провокиран от множеството неприлични крясъци в зала "Пленарна" от страна на определена група "протестиращи". 

„Ние подкрепихме доц. Бозов преди месец. А още тогава можехме да изберем единствения от зам.-кметовете, който е от ГЕРБ - Димитър Николов. Тогава Христо Бозов пое ясни ангажименти за истинска промяна в работата на администрацията. Но днес нещата продължават да се случват мъчително бавно, промяна няма. Ние искаме именно промяна, а не подмяна, замитане под килима или замазване на проблемите, заяви Портних, който е втори в листата на ГЕРБ за парламентарните избори на 12 май.
Въпреки рокадата с кметския пост от ГЕРБ не се отказват от искането си за оставка на зам.-кмета Богдан Караденчев. Христо Бозов днес заяви, че не може да махне човек, довел до успешен край ремонта на бул. "Владислав", при това месец по-рано от срока за това. Портних отказа обаче да оцени положително "заслугите" за булеварда, защото според него общинската администрация забавила поне с месец старта на преасфалтирането и довела до транспортен колапс града с липсата на координация между двата ремонта. Защо не беше предвидено ремонтът на "Сливница" да не започва преди края на този на "Владислав" - все пак ставаше дума за 2 дни? Защо не беше помислено за картите на пенсионерите за спрените тролейбуси? Защо никой не уведоми гражданите, чакащи с часове по спирките? Защо тролеите спряха ден преди обявения пред медиите срок? Така с въпроси Иван Портних мотивира недоволството си от работата на Христо Бозов.
Ремонтът на "Владислав" е бил инспектиран от Агенция "Пътна инфраструктура", съобщи лидерът на ГЕРБ във Варна. Ако резултатите не са добри, от партията ще настояват за санкции и преправяне на необходимите места.
Остава искането и за оставката на другия заместник - Калинка Попстефанова, отговаряща за образованието, младежките дейности и спорта. Тя, според ГЕРБ, трябва да си отиде заради проваления строеж на 3 нови детски градини във Варна с пари от държавния бюджет и протакания и надут като сметки градеж на спортна зала в двора на СОУ "Елин Пелин".
„Няма да се задоволим с козметични промени”, категоричен беше Портних и анонсира, че Димитър Николов не трябва да спира с уволненията дотук, в това число и по отношение на секретаря на общината Михаил Куликов.
С въпрос отговори той на питанията на вече бившия шеф на дирекция "Европейски и национални проекти" Петър Радушев, който се изказа "като гражданин" на сесията днес: „Питам г-н Радушев защо е мълчал до днес? Защо отказваше пари за проекти? И защо не си направи труда преди време да напише едно обикновено писмо, с което още преди лятото да получим новите тролейбуси?"
Портних беше категоричен, че 114-те евромилиона за варненския транспорт не са застрашени, както пророкува днес Радушев. В отговор на въпроса кой е провалил договора за Европейската банка за възстановяване и развитие за 13.5 млн. евро за съфинансиране на проекта?, той заяви, че обвиненията на Радушев са породени от факта, че не успял да даде на "подходящата" консултантска фирма 100 000 евро за съставянето на договор от няколко страници, който с успех можело да бъде написан и от юристите на общината.