Сянката на плажа поскъпва

Туризъм

29-04-2013, 16:57

Снимка:

BurgasUtre/ Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Ако времето е хубаво, първите плажове ще бъдат разкрити между 15 и 20 май

Заради изискванията в новата наредба за водното спасяване, плажните услуги ще скочат с лев-два в сравнение с миналогодишните цени, съобщава в. "Труд" позовавайки се твърденията на концесионери. Коригираният документ ги задължавал да назначат спасители от 1 юни до 30 септември, което мнозина смятат за разоряващо,  Досега законът казваше, че спасители трябва да има "когато посетителите на плажа надхвърлят 30%", каквото и да значи това.

На всичкото отгоре сега спасителите трябва да са на всеки 100 метра и то не по двама, а по трима, тъй като работното време задължително трябва да е от 8 до 18 ч.

Една от новините за плажовете по Северното Черноморие е, че това лято във Варна отново ще има евин плаж на централно място, обяви шефът на фирмата концесионер Андрей Василев. 

За дамите, които искат да се пекат без бански костюми, ще бъде отредено място пред варненската калолечебница. Мястото ще разполага с душове и тоалетни и за достъп няма да се плаща. Досега евин плаж бе разкриван на неатрактивно за ползвателите място, встрани от баните.

От 27 април започна почистване и изравняване на пясъка на плажовете. Ако времето е хубаво, първите плажове ще бъдат разкрити между 15 и 20 май. Постепенно до 1 юни ще бъдат отворени и обезпечени със спасители и медицински екипи всички останали ивици. 

Според Василев таксите за чадъри и шезлонги през този сезон няма да се променят заради икономическата ситуация в страната. В Аспарухово чадърите и шезлонгите ще са между 2 и 3 лв., в зависимост от локацията. На плажовете в централната градска част съоръженията ще се наемат срещу 4-5 лв.

Същевременно Андрей Василев даде да се разбере, че концесионерите много трудно ще покрият разходите си заради новите изисквания към тях. По негови сметки заради всичко това приходите през този сезон ще отбележат спад с около 23%. В комплексите по Северното Черноморие - Св.св. Константин и Елена, Златни пясъци и Албена цените за чадър и шезлонг са както в Слънчев бряг - по 8 лева.

"При сегашното икономическо положение е безумно изобщо да мислим за по-високи цени. Хората едва посещаваха плажовете миналата година", коментира пък председателят на асоциацията на концесионерите на морските плажове Иво Стефанов.