Сесия на Общинския съвет: Димитър Николов е новият и.д. кмет на Варна

Няколко "бомби" извън предварително огласените точки за гласуване се чакат на сесията днес

Всеки момент в зала "Пленарна" на общината трябва да започне 17-то заседание на Общинския съвет. Въпреки скучния дневен ред, обявен предварително, залата отново е препълнена и непрекъснато влизат нови хора. Огромна опашка се е извила и пред сградата на общината. Сред първите настанили се в "сектора на протестиращите" е обявилият гладна стачка в палатка пред кмеството Младен Живков. Той е зарязал обичайната си за сесии униформа - работнически гащеризон с емблема на голям варненски завод, и днес е издокаран в риза и панталон в тон. Преди да влезе в залата, мъжът, който безнаказано наплю в лицето председателя на общинския съвет, помоли журналистите да не отразяват неприлични жестове и нецензурни изрази от негова страна по време на изказванията му на сесията. 

Официално облечен в костюм на райета в залата е седнал и Веселин Данов. С него има група от 20-ина младежи. Очаква се създаденото от него гражданско сдружение "Обединени за Варна" да поиска негови хора да влязат в комисиите към Общинския съвет и бордовете на общински фирми. Конкретните кандидатури със съответните автобиографии вече са входирани от деловодството на общината. 

10 въпроса до времемния кмет Христо Бозов са формулирали и протестиращите от "Обединени Варненци за Варна". 

Сесията започна. Зам.-председателката Снежана Донева прочете решение на ОИК, според което се прекратяват правомощията на съветника от ГЕРБ Николай Пашов. На негово място трябва да влезе следващият в листата - Георги Недев. Той обаче отказа да стане съветник тъй като е кмет на Район "Одесос".  Сега ОИК ще трябва да обяви следващия в листата за съветник. 

Оставката на временния кмет Христо Бозов поискаха 33-ма съветници. Според тях той не изпълнява задълженията си и ангажиментите, които е поел при избирането му. Това предизвика бурна реакция от страна на Младен Живков и 20-ина протестиращи около него. Те започнаха да крещят "Оставка" и да заглушават председателката, която се опитваше да им обясни, че засега това е само предложение, което предстои да бъде гласувано. 

След като повика от мястото си в средата на централния сектор Младен Живков излезе на микрофона като преди това отиде за кратък инструктаж при Веселин Данов. 

Кънчо Бонев внесе поредната подписка за оставката на Общинския съвет.

Един от протестиращите призова съветниците да помислят  как да помогнат на семейството на кап. Собаджиев, чието дело в Панама е насрочено за края на май.

Младен Живков направи несвързано изказване на микрофона и беше освиркан. Това накара Веселин Данов лично да веме думата. Той заяви, че неговото сдружение "Обединени за Варна" застава твърдо зад Христо Бозов. Според него варненци трябва да имат най-после кмет, избран не от партии, а от варненци, затова предлагат Христо Бозов да бъде издигнат за постоянен, а не временен кмет. Данов горещо защити зам.-кмета Богдан Караденчев. Той се обърна и към Янко Станев, конфликтът му с когото е публична тайна. "Янко махни си от душата 2-3 черупки,  убеден съм, че там има малко огънче, което тлее от 1989 г., когато бяхме заедно на барикадата. Тръгни си сега, защото следващия път ще бъдем от двете страни на барикадата", каза той. Претендирайки, че говори от името на варненци Данов призова да станата всички присътващи в залата, които са зад него. Изправиха се около 20 души - предимно момчета и моичета на близка до ученическата възраст. 

Почти веднага след това Данов си тръгна, а с него и сподвижниците му.  Друг протестиращ - Владимир Дачев пък заяви на микрофона, че не може Варна да бъде управялвана от хора с присъди, визирайки Данов и Младен Живков, който, според него, лъжел с гладната си стачка, а вместо това пушел скъпи цигари и пиел скъп алкохол в палатката пред общината.

Дневният ред беше гласуван. В него така и не влезе продажбата на общински апартаменти, която трябваше да вкара спешно 640 000 лева в бюджета на града въпреки ангажимента, който Христо Бозов пое пред протестиращите за спиране на разпоредителните сделки с общинско имущество. 

С 29 гласа "за" съветниците гласуваха в дневния ред да влезе отмяна на решението им за избор на Христо Бозов за и.д. кмет на Варна. Против бяха единственият представител на БСП в залата Аврам Тодоров, Ивайло Митковски ои Николай Недков от ДСБ и Костадин Костадинов от НФСБ.

Протестиращите продължават да настояват в дневния ред да влязат и предложени от тях точки: гласуване на оставката на общинския съвет, преместване на Общинския детски комплекс в сградата на някогашната Ученическа поликлиника, която от 4 месеца и затворена и сега се руши,  както и референдума за Морската градина, въпреки че подпсиката беше внесена едва в петък и едва сега ще бъде проверявана.   

Според председателката Снежана Донева за тези предложения ще има извънредна сесия.

Костадин Костадинов поиска едноминутно мълчание за жартвите на арменския геноцид. След тази пауза виковете на протестиращите отново ескалираха. Сега те искат затваряне на общинския приют за кучета за дезинфекция и за оставка на всички работещи там заедно с отговарящия за него общински директор Стойчо Бакалов. 

Започнаха питанията към администрацията:

Костадин Костадинов попита за ремонта на "Сливница" и проблемите, които имат с транспорта заради спрените тролеи на пенсионерите с карти за тях и на учениците в техникумите.

Д-р Ивайло Бояджиев, подкрепен от Светослав Иванов от ГЕРБ поискаха мерки срещу фирмата, асфалтирала ул. "Брегалница" - дупките там трошат линейките на Спешна помощ, чийто гараж се намира там.

Инициаторите на подписката за Морската градина настояват Общинският съвет да се произнесе за референдума, въпреки че  по закон подписите трябва да бъдат проверени от ГРАО.

10:30 Думата взе Петър Радушев. Той заяви, че се изказва като гражданин, според промените в Правилника на Общинския съвет, но и като бивш директор на дирекция Европейски и национални проекти. Шокиращо и потресаещо, нарече той това, което има да казва. 

Радушев попита кой навремето  инициира сделката за покупката на "Транстриумф", която според него, била спряна от него и от кмета. Напусналият общински директор риторично попита кой инициира доставката на новите автобуси за градския транспорт на Варна? Според него това не можело да стане без подписана специална клауза в договора за Интегриран градски транспорт. Радушев попита и кой през последните 2 месеца провали преговоите с ЕБВР за 13.5 млн. лева, нужни за съфинансиране на проекта за Интегриран градски транспорт. 

Той заяви, че не е бил съгласен с ремонта на Владислав, тъй като пари за него имало в проекта за транспорта и ремонтът можел да изчака до следващата година, а парите от държавния бюджет да отидат за "Сливница".

В отговор се изказа Янко Станев - той обясни, че също може да каже много неща в отговор, да извади много кирливи ризи, но не смята, че мястото за такива дебати е на сесията с ясен дневен ред, и покани Петър Радушев на заседание на комисията по "Финанси и бюджет".

10:40 Думата взе и нароченият за смяна Христо Бозов. 

"Взимам думата в този знаменателен ден, в Страстната седмица, на Велики Понеделник, когато трябва повече да се молим, отколкото да даваме израз на това, което ме вълнува. Защо ми се иска оставката, защо беше тази подписка на Цветница? Защото в неделя Христос влиза в храма и вижда търговците да търгуват. Господа, съветници, не всички ме гледате в очите. По-скоро 3-4-ма от вас. Другите, знам, са подписали от партийна дисциплина. Инициаторите на тази подписка  опитваха се да ми окажат натиска в една или друга посока през изминалата седмица, но не стана на тяхното. Учудвам се, че 2 седмици преди изборите се опитват да ме сменят с човек, който ще бъде политически пристрастен. Поех ангажимента да стана временен кмет, защото исках изборите да минат честно и справедливо. Сега общественият ред в града е по-добър отпреди. "Владислав" беше завършен  1 месец предсрочно - благодарение на хората, които са тук и няма да позовля да ги обиждате", извиси глас Бозов.  На финала той обяви, че ще се  Ще се кандидатира за кмет на Варна и завърши:  "Всичките ми действия бяха за изгонване на търговците във Варна. Не съм искал да сядам в черния мерцедес на Кирил Йорданов. Напротив даже го обявих на търг за продан. И проверката в Инвестиционна политика ще излезе съвсем скоро, но ви съветвам да си проверите общинските фирми: "Ученическо хранене", "Градски транспорт". 

Изказването му взриви залата - 20-ината вечно протестиращи, които варненци свикнаха да обобщават като "Лумпени", крещат от местата си и се опитват да предизивикат закриване на заседанието.

След изказвания на Аврам Тодоров, който заяви, че БСП, макар и не в залата, са против отстраняването на Бозов, на Костадин Костадинов - възмутен от честите рокади, и на Ивайло Митковски - "ГЕРБ да не прехвърлят вътрешнопартийните си проблеми върху общината", беше даден ход на гласуването. Доц. Бозов "падна" с 26 гласа "за" и 3 "против" - Митковски, Недков, Костадинов. Веднага след това с 29 гласа "за" за временен кмет до изборите беше избран Димитър Николов - досега зам.-кмет на Варна.

11.40 След кратка почивка заседанието на Общинския съвет продължава. Новият кмет Димитър Николов се закле. След това беше помолен да каже няколко думи за себе си:

 Новият и.д. кмет беше лаконичен. На 46 години съм, семеен съм, имам 2 деца. Архитект съ, и имам 20 години практика. В политиката съм  от 2 г. През 2011 г. влязох в общинския съвет от листата на ГЕРБ, след това ми беше предложено да стана  заместник кмет". В отговор на подвиквания от залата той каза: "Да, не твърдя, че съм независим, аз съм представител на партия ГЕРБ".

Продължава редовната работа на Общинския съвет. По предложение на комисията по здравеопазване съветниците гласуваха помощ за 23-ма варненци с различни заболявания. 

Местният парламент гласува и купуването на линеен ускорител за Онкоболницата.

В точката по собственост и стопанство беше удължен с още 6 месеца срокът за ликвидация на общинското дружество "Стопанска и спомагателна дейност". 

Работна група, която да направи промени в таксите за тротоарно право за да се подпомогне дребният бизнес създаде Общински съвет. Групата ще е от шест човека, които ще работят по конкретни текстове от наредбата за реда на ползване на тържищата и пазарите.  

Промените в правилникът за работа на Общинския съвет, гласуваха градските депутати. Според тях протестиращите могат да се изказват на сесия, да участват в работат на комисиите, а председателските съвети да бъдат отворени за граждани.  

1000 лева за празника на кв. "Виница" отпуснаха съветниците в точката по култура. Парите са от функция "Градски празници". При първото гласуване предложението не мина, но след повторния вот, парите беше одобрено.  Дебат предизвика решение за преименуването на местността "Ваялар" в "Дбруджанска". Костадин Костадинов, който преди време беше внесъл предложение за преименуване на местностите с турски имена попита правено ли е допитване сред хората за промяната. "Защото когато аз  внесох подобно предложение, мотивите ви бяха, че трябва да се направи допитане до хората, да се обсъди със специалисти", припомни Костадинов. Сега обаче не сте спазили собствените си правила, които въведохте, обърна се той към шефката на кмисията по култура Даниела Димова. Тя обаче не удостои с отговор забележката на Костадинов.  Предложението бе прието. 

Общинският съвет се съгласи в рамките на десет дни да вземе решение за отпускане на средства за правната защита на кап. Светлозар Собаджиев. Янко Станев оябви, че от тяхната група дарявали 1000 лв. "Това беше и конкретното ни предложение,  политическите сили, не само Общинския съвет да помогнат финансово", посочи Ивайло Василев от "дакелите". Веднага след това от ГЕРБ обявиха, че също даряват 1000 лв. Набирателната сметка за правната защита на кап. Собаджиев ще буде оставена на разположеие на съветниците за да дарят още пари, но може да не искат да се афишират, коментира Снежана Донева.