Псевдопротестиращи изнудват за постове в комисии и бордове

Мисия Варна

29-04-2013, 07:20

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Длъжник стана протестиращ - иска в борда на "Пазари"

Пратиха си автобиографиите, гласят се за назначения

Наскоро изгрялото на небосклона на протестиращите, гражданско сдружение "Обединени за Варна", зад което стои бившият общински съветник Веселин Данов, признал се за виновен в организиране на престъпна група, занимаваща се с проституция и наркотици, изнудва за постове в местните комисии и в бордовете на общинските фирми. На 24 април в деловодството на общината, адресирано до правна комисия е постъпило писмо, с което сдружението посочва конкретни хора, които трябвало да заемат места в комисиите към Общинския съвет и прилага техните автобиографии. Върху всяка автобиография има гриф, за коя комисия се цани притежателят й.

"Предоставяме на вашето внимание списък с наши представители, които желаем да бъдат включени към съответните постоянни комисии към Общинския съвет на Варна. "Обединени за Варна" си запазва правото да оттегля и съответно заменя представители в тези комисии, като и да добавя нови в другите комисии към ОбС", пишат в писмото, което иначе са озаглавили "молба".

"С цел постигането на по-голяма прозрачност в работата на дружествата, чийто принципал е Общинския съвет, желаем в бордовете им също да бъдат включени представители от нашето сдружение. Вариантите това да бъде осъществено са: или да бъде освободен по един член от всеки борд и на негово място да бъде избран кандидат от нашите представители, или да увеличите броя на членовете на бордовете на дружествата. Считаме, че първият вариант ще бъде по - правилен, тъй като в този случай няма да бъде допълнително обременяван бюджета на дружествата", избухват от наскоро пръкналото се движение, а от думите им става ясно, че освен че ще се опитват да се бърникат в общинските търговски дружества ще искат и заплати за това.

По нататък в т. нар. молба започва и шантажирането на местния парламент. "Това е единствения начин да оттеглим искането си за оставките на общинските съветници", предупреждават от новоизлюпеното сдружение и уточняват, че в подкрепа на исканията си щели да представят събрани 1530 подписа. Засега нямало да събират повече, но оставали в готовност, ако исканията им не бъдат удовлетворени."Очакваме да се свържете с нас за да уточним детайлите на нашите взаимоотношения", завършват "Обединените за Варна".

Някои от приложените автобиографии са изтеглени от сайта за обяви за работа - Jobs.bg. Сред имената на мераклиите за "общинската баница" е това на бившият кмет на район "Младост" - Сава Стаматов. Според "Обединените за Варна" той трябва да влезе в комисията по благоустройство и комунални дейности. За комисията по собственост е цанен Румен Парашкевов. На местните избори през 2007 година той беше трети в листата за общински съветници на "Народняшка земеделска партия Никола Петков, чийто водач пък бе Веселин Данов.

В комисията по култура т.нар. протестиращи са сметнали, че е удачно да изпратят главен асистент от Великотърновския университет - Теодор Иванов, който някога бил и общински съветник в Котел. На лекар от Център за спешна медицинска помощ се пада здравната комисия. Според автобиографията му Иван Здравков Иванов е бил и управител на лечебно възстановителен център във Варна - собственост на бившия председател на Общинския съвет Красимир Симов.

За архитектурната комисия се гласи бившият районен архитект на "Младост" и настоящ главен архитект на община Долни чифлик Иван Тодоров Иванов. Силвия Желязкова Симеонова-Вангелова е посочена за комисията "Социални дейности". До 2004 година дамата е съдружник и управител на корабна агенция "Агиос Николаос Шипинг сървесис". Собственик на същата фирма е небезизвестният Атанас Вангелов, който бе съден за документни измами, с цел теглене на моряшки кредити. Финансовата комисия се пада на Панайот Въгларов, който има фирма за търговия на дребно на хранителни стоки. Транспортната комисия е за собственикът на строителна фирма "Стабилд-Инженеринг" Станислав Костадинов.

За да поставят въпроса с назначенията си в комисии и бордове представители на "Обединени за Варна" смятат да се появят и на днешната сесия на Общинския съвет.