Изгладнели таксиджии дебнат за руски туристи

Туризъм

28-04-2013, 14:30

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Освен таксиметровите шофьори, в очакване на туристическото лято са и хиляди сезонни работници в комплексите

Броени дни преди официалния старт на сезона, много от таксиджиите във Варна точат зъби за поредно доходно лято на гърба на туристите. От един курс до "Златните" миналата година са изкарвали по 25 лева на черно. "Вземам по 5 лева на калпак, основно от руснаци", потрива ръце таксиметров шофьор, принуден да върти по линиите на градските рейсове докато чака да плъзнат туристите. Според него румънците, въпреки че съвсем скоро ще изпълнят хотелите за Великден, не са примамлива клиентела, защото масово идват с колите си. "Има сметка само да ги развеждаш между хотелите за по 10 лева на курс, но пък не си струва цял ден да дремеш на "Златните" или на "Дружба" за 20 лева надник", жалва се бакшишът.

"В тая криза, в това мъртвило все повече колеги ще уважават и непримамливите спирки, ще тръгнат да превозват на цената на билетчето и с частни коли", коментират шофьори, заработващи някой лев, возейки граждани по не толкова печеливши линии на градския транспорт. Макар да е незаконно, клиентите се тъпчат в раздрънканите таксита, защото въпреки че живеят сравнително близо до центъра, пътуването с автобус отнема над 30 минути.

Не само че вземат клиентелата на автобусите, но и пречат на движението, създават хаос, спират по буслентите. Това мнение за поведението на водачите на жълтите коли изрази преди седмици в общината председателят на Варненския съюз на превозвачите, Атанас Чапкънов.

Всяка седмица представители на ДАИ и КАТ извършват регулярни проверки на таксита в града. Контролните органи обаче са безсилни да санкционират лицензираните таксита, каращи по линиите на градския транспорт, ако няма подадена жалба от пътниците. На практика водачите трудно могат да бъдат глобени, обясни за ВарнаУтре, шефът на ДАИ в морската столица Коста Панайотов. Това, за което можем да ги санкционираме е невключване на касовия апарат или неиздаване на бон, стига да засечем такъв случай. По думите му, обаче от началото на годината няма хванати в нарушение бакшиши затова, че са превозвали пътници на цената на автобусното билетче. Нелегалните таксита пък, се проверяват само от полицията. Единствено органите на реда могат да ги санкционират, като рестрикцията за шофьора е в размер до 1500 лв. и спиране на автомобила от движение за 6 месеца.

Работещите за лицензираните фирми таксиджии могат да отнесат до 700 лв. глоба ако бъдат хванати с неизправен касов апарат. Ако водачите не разполагат с изискуемата документация санкцията е в размер на 1500 лв. Коста Панайотов коментира още, че засилени проверки покрай предстоящите празници и по повод старта на сезона не се очакват. Според него, понятието акция се използва предимно от медиите, за контролните органи проверките са част от работата и се извършват по план, ежеседмично.  Що се отнася до проблемите, които създават таксиметровите шофьори в града, той призова превозвачите сами да предприемат действия и да се обявят за промени в законодателството, с които хем да се развържат ръцете на проверяващите, хем да се стопи нелоялната конкуренция.

Освен таксиджиите, в очакване на туристическото лято са и хиляди сезонни работници в комплексите. Курортите обаче още не са се разбудили напълно след зимната дрямка. Повечето хотели вече са продали свободните места, но в някои от тях подготовката на базата се бави. Според работещи в бранша, през други години повечето хотелиери са наемали работниците минимум две седмици преди посрещането на първите гости, докато сега чакат до последно, за да спестят плащането на надници за предварителна работа.