Даряваме кръв на празника

Животът

28-04-2013, 08:42

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Мобилният екип на Кръвния център ще е разположен в сградата на Митрополията

За десети път на Цветница във Варна и в още пет града в страната ще се проведе акция по доброволно кръводаряване. Днес от 9 до 13 часа медиците от Кръвния център в морската столица ще очакват доброволци в сградата на Варненската митрополия. Акцията ще мине под мотото "Запали свещичка, дари живот".

Акцията е част от пролетната кампания за насърчаване на доброволното кръводаряване на Министерството на здравеопазването, Националния център по трансфузионна хематология и Българския червен кръст с подкрепата на Българската православна църква. Основната цел на тези кампании е да се популяризира значимостта на безвъзмездното и доброволно кръводаряване, което е от изключителна важност за осигуряване на достатъчни количества кръвни продукти.

У нас с около 10% годишно се увеличава нуждата от кръвни продукти, сочат данните на Националния център по трансфузионна хематология показва. Подобна е тенденцията и в световен мащаб. Потребността от кръв при различните спешни операции и лечения варира между 1 и 10 литра. За 2012 г. дарилите кръв у нас са били малко над 130 хиляди.