Откриват приют след ремонт в СУПЦ

Животът

26-04-2013, 16:44

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

В момента в социалното заведение живеят 70 бездомни, от тях 36-ма са семейни

Приют за бездомни предстои да бъде отворен след ремонт на първия етаж на СУПЦ "Д-р Анастасия Железкова" във Варна. Това съобщи в отговор на питане на граждани, шефката на общинската дирекция по социални дейности и здравно развитие, доц. Станка Маринчева. На заседанието на социалната комисия в местния парламент, тя обясни, че се очаква проект от дирекцията по архитектура, както и да се издаде документ за статута на звеното.

След разкриването на приюта ще се отворят и нови бройки за обслужващ и помощен персонал, обясни общинската шефка. За реновирането вече са заложени пари в градския бюджет. За да се довърши сградата обаче, трябва да се изпълни предписанието на Регионалната здравна инспекция, обитателите да бъдат изведени от мястото докато трае работата.

В момента в социалното заведение живеят 70 бездомни. От тях 36-ма са семейни. Всички те имат близки, обясни доц. Маринчева. От администрацията са се ангажирали да издирят семействата на тези хора и те да бъдат настанени някъде временно. Едва петима от живеещите в СУПЦ нямат роднини, като двама - трима са мъже с увреждания. За тях ще се търсят варианти за настаняване в къщички от семеен тип.

Отделно в учебния корпус на СУПЦ, за ремонтирането на който бяха отпуснати преди време 5,6 млан. Лева, има 77 курсисти. Някои от тях са настанени там преди около 5 години. Тъй като тече процес на деинституционализация, в звеното не се приемат нови курсисти.

На днешното заседание, съветниците от комисията по социални дейности одобриха представения от администрацията проект за "План за интегриране на българските граждани от ромски произход и други български граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация".