37 загинали и 833 ранени във войната на пътя във Варна

Животът

25-04-2013, 16:23

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

“Безопасност на пешеходците” – втора международна седмица за пътна безопасност от 6 до 12 май

3986 пътно-транспортни произшествия в област Варна, 678 от тях - тежки с 37 загинали и 833 ранени. 235 с участието на пешеходци, от тях 9 загинали. Това показва анализ за 2012-та по повод предстоящата втора международна седмица за пътна безопасност, която ще бъде от 6-ти до 12 май.

Основните причини за възникване на ПТП с участието на пешеходци са нарушения на Закона за движението по пътищата, допуснати, както от водачите на МПС, така и от самите пешеходци.  Поради нарушения, изразяващи се най-вече в неправилно пресичане на пътното платно, са възникнали 17 тежки ПТП с 1 загинал и 17 ранени. 

Оказва се, че пътно-транспортния травматизъм с участието на пешеходци е най-висок в светлата част от денонощието. Най-застрашени се явяват хората в напреднала възраст. Причина за това е, че те имат забавени реакции и често намалена острота на зрението, поради което не възприемат и преценяват обективно дадената пътна ситуация. Силно застрашени са и децата, играещи и тичащи в близост до пътя. Техните реакции често са непредвидими и водачите на МПС следва да подхождат с особено внимание и към тях, апелират още от полицията. 

През 2012 година са били санкционирани 126 водачи на МПС отнели предимство на пешеходци. Съставени 73 акта и наложени 53 глоби по фиш. Наложени са и наказания на пешеходци - 377, има 65 акта и наложени 312 глоби по фиш.

Изготвени и изпратени са множество предложения до Община Варна, свързани с обезопасяване на улични отсечки, “повдигане” на пешеходни пътеки, осветяване на пътни участъци. 

По повод предстоящата втора международна седмица за пътна безопасност предстои да се проведат поредица от специализирани полицейски операции "Запази пешеходеца!" с акцент върху засилен контрол над скоростта на МПС в районите на рискови пешеходни пътеки в населените места.В училища и детски градини в област Варна продължава провеждането на кратки беседи по темата за безопасно движение на пешеходците и велосипедистите с препоръки за безопасност.