Д-р Врабевски с номинация за "Европейски гражданин"

Животът

25-04-2013, 12:51

Снимка:

www.bgmf.eu

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Престижният приз се връчва от Европарламента от 2008 година насам

Председателят на Фондация "Българска Памет", д-р Милен Врабевски получи номинация за "Европейски гражданин" за 2013 година. Престижният приз се връчва от Европарламента от 2008 година насам, за да отличава граждани и организации с изключителни постижения за отстояване на ценностите на Стария континент, и за по-доброто разбирателство между европейските граждани.

Номинирането на д-р Врабевски дойде в резултат на активната му позиция за популяризирането на общата културна традиция и цивилизационна идентичност на Европа сред младежи от пет европейски държави – България, Македония, Сърбия, Молдова и Украйна.

Само преди месец, по покана на български евродепутати и с подкрепата на Фондация "Българска Памет", делегация от сто младежи от България, Македония, Сърбия, Молдова и Украйна посети Европейския парламент по случай европейските чествания на 1150-годишнина от Великоморавската мисия на Св. Св. Кирил и Методий.

В инициативата на Фондация "Българска Памет", "Силна национална идентичност – силна европейска идентичност", включва ежегодни културно-образователни семинари, в които досега са участвали 600 младежи от над 100 училища у нас и в чужбина. Председателят на фондацията д-р Милен Врабевски е член на Глобалната инициатива на Бил Клинтън и е отличен през 2011 г. от Българския Дарителски Форум със специалната награда "Личност на годината" с най-голям принос за благотворителността в България.

През 2013 г. регламентът на конкурса Европейски гражданин на годината включва и инициативи за дългосрочно трансгранично сътрудничество, което допринася за укрепването на европейския дух. От номинациите на членовете на Европейския парламент ще се изберат 50 лауреати на наградата, които ще бъдат отличени на официална церемония в Брюксел през октомври 2013. Наградата ще бъде връчена на публични церемонии във всички 27 държави членки на Европейския съюз.