Оперират спешно Станислава във Военномедицинска академия

Животът

22-04-2013, 09:19

Снимка:

в. Стандарт

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Стентът за операцията струва 40 000 лв.

28-годишната Станислава Христова, която през април миналата година получи инсулт във варненската болница "Св. Марина", ще бъде оперирана. Така тя ще получи своя втори шанс за живот, пише в. "Стандарт".
Скъпата мозъчна операция, от която спешно се нуждае младата жена, ще бъде направена във Военномедицинска академия, без да се чака да се съберат парите за стента, каза директорът на ВМА ген. Стоян Тонев. След Великден операцията ще направи отново д-р Мирослав Лилов.
На 9-ти април миналата година бременната тогава Станислава получи инсулт във варненската болница "Св. Марина".
20 дни по-късно ударът се повтори и жената изпадна в кома. За да живее, трябваше да се постави стент в мозъка й. Случаят беше много сложен и лекарите в болницата потърсиха помощ сред колегите си. Оказа се, че единственият специалист в страната, който може да направи операцията, е д-р Мирослав Лилов от ВМА. За стента, който трябваше да се сложи, не плаща нито здравното министерство, нито здравната каса. Неговата цена е между 20 000 и 50 000 лева. Тогава, благодарение и на медийния натиск, здравният министър Десислава Атанасова настоя държавата да покрие консуматива. Това стана със средства от върнатите бонуси на чиновниците в администрацията през миналата година. Така Станислава беше спасена, а след 4 месеца роди здраво бебе.
Година по-късно се оказа, че младата майка се нуждае спешно от нова подобна операция. Стентът отново не се плаща напълно от държавата. Здравната каса дава до 10 000 лв. Така вместо да постъпи в болница, Станислава и нейното семейство започнаха да търсят помощ за събирането на нужните средства - в случая 40 000 лв. За месец в дарителската сметка се натрупаха около 10 000 лева.
Вестник "Стандарт" включи случая в своята кампания "Възкреси доброто". Първи откликна шефът на ВМА ген. Стоян Тонев. Той заяви, че младата жена ще бъде оперирана в болницата незабавно. Междувременно от здравната каса потвърдиха, че могат да отпуснат 10 000 лв. за стента с решение на Надзорния съвет.

Стентът за операцията на Станислава струва точно 32 400 лв. без ДДС, или близо 40 000 лв. Досега Станислва е събрала около 10 000 лв. Здравната каса може да прибави още 10 000 лв. Ако желаете, може да й помогнете, като изпратите пари по банковата й сметка:
BG17TTBB94001515008451
Банков код TTBB BG 22.SG
Експресбанк