Да научим децата да са благодарни!

Животът

22-04-2013, 08:15

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Най-трудното нещо днес е да изкопчим „благодаря“ от устата на децата

Чувате ли често от устата на децата ви следните две думички „Благодаря ти". Или по-често чувате друга една дума, от която сякаш няма отърваване „Искам“. Днешните деца, ще кажат старите баби, са много неблагодарни. Истината е, че при всички поколения в една или друга степен се проявява липсата на признателност за нещата, които притежават, както и свободата да избират. А това са привилегии, които всеки родител се е борил много, за да извоюва за децата си. Жалко е, когато те не го осъзнават и приемат всичко за даденост. Може би има начин да ги възпитаме в дух на повече осъзнатост за благата, които ползват и да разберат, че те трябва да се заслужат и оценят.
Първата стъпка винаги се крие в ранното детство.
Започнете с възпитанието още от невръстни деца, на 1-2 годинки. Не давайте всичко, което детето поиска. Учете го да цени играчките, които има и да се заиграва с тях. В обратния случай детето се превръща в едно вечно мрънкащо хлапе, което само реве за играчки, но в момента, щом ги получи, не си играе с тях и пак е недоволно.
Следващият етап е да го научите то също да дава.
Когато поиска от някое дете чужда играчка, направете правилото „Ти дай, за да получиш“. Нека то първо предложи от своите играчки или вещи, за да получи. Имайте предвид, че този метод на възпитание е подходящ след тригодишна възраст. До този момент децата нямат възприятие какво е тяхно и какво не, а смятат всяка вещ за своя.

Въведете ги в благотворителността.
Учете ги да помагат в доброволчески акции, да чистят пред блока, да даряват вещи, дрехи, книги, учебници. Това е процес, който освобождава духа и съзнанието от материалните мании, които ни пречат да бъдем добри хора. Ако научите децата си да помагат и даряват от сърце, със сигурност ще изпълните мисията си да ги направите добри и стойностни човешки същества.
Нека да благодари.
От момента, в който детето ви започне да пише, настоявайте да пише писмена бележка с „Благодаря“ за всеки един подарък, който получава, независимо колко дребен е той.
Бъдете личен пример.
И най-важното правило винаги си остава вашият собствен пример. Да благодарите и да бъдете признателни за всичко, което ви се случва е достатъчно за вашето дете, за да попие от вас и да последва примера в собственото си поведение.