Мотористи с обща подписка за писта и надлези

Животът

21-04-2013, 13:37

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Според любителите на придвижването на "две колела", отговорността за сигурността на пешеходците е индивидуална

Изграждане на подлези, надлези, мотописта и подобряване на настилките - по този начин част от моторджиите във Варна смятат, че ще се намалят инцидентите на пътя и ще се подобри движението в града. По този повод и докато протестите в морската столица още не са забравени, придвижващите се на "две колела" планират да внесат подписка в общината с искане за подобряване на условията по основните пътни артерии. Според Здравко Йорданов - зам.-председател на мотоклуб "Музиканти", близо 2000 мотористи се очаква да се подпишат в нея. Що се отнася до инцидентите с пешеходци пък, според моторджията, всеки си носи отговорността индивидуално. Може би за по-младите момчета, които действително карат по-рисково обаче трябва да се измисли нещичко, коментира още Йорданов. За това как да се въздейства на недобросъвестните мотористи досега не е мислено. 

Тази сутрин трийсетина моторджии от различни клубве в града се събраха в клуб "Мото Джи Пи" във "Възраждане", за да обсъдят поведението ни на пътя. Движението е особено трудно по така нареченото Околовръстно шосе край Военна болница, както и по бул. "Трети март". Според статистиката, много от инцидентите на пътя с пострадали или загинали мотористи са станали заради лошото състояние на улиците и наличието на много дупки. По думите на Здравко Йорданов, полицаите и властта само си измиват ръцете с причини като несъобразена скорост. Шофьорите си имат техни си проблеми, но никой не си гледа огледалата и така блъскат мотористи. Хората обаче не са виновни, виновна е държавата, че не е създала условия, смята зам.-председателят на мотоклуб "Музиканти".

Ако има мотописта във Варна, или поне скоростна отсечка със сигурност няма да има проблеми в града, е мнението и на Галин Димков от същата организация. Ако се обособи скоростна отсечка, на нея поне веднъж месечно може да се провеждат регламентирани състезания, няма да стават инциденти, както е в момента, защото някои от момчетата действително правят такива неща сега и е опасно, коментира още той. Според Здравко Йорданов, инвеститори са имали интерес да изградят мотописта край Варна, но все още няма яснота по въпроса. По думите му, тук могат да се правят мотосъстезания, и ще има голям интерес. Начинанието ще е печелившо, а със сигурност ще има интерес за участници и от Румъния, и от Турция.

Друг проблем за моторджиите във Варна са високите данъци. Сега налогът за 1000-кубиковите машини е около 150 лв. Бившият кмет Кирил Йорданов, макар и моторджия, не е направил много да има облекчения, смята Галин Димков.

На сбирката във "Възраждане" днес стана ясно още, че голяма част от мотоорганизациите в морската столица планират концерт в подкрепа на капитан Светлозар Собаджиев, който беше задържан в Панама преди повече от година и половина.