Над 10 милиона по проекти е загубила Варна

Новините

20-04-2013, 16:52

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

По отношение на община Варна Павлова бе категорична, че основният приоритет на ГЕРБ е подобри градската среда и да увеличи усвояемостта на европейските фондове

"За да можем да изчистим България, първо трябва да изчистим, както се казва - къщата и двора си, започвайки от Варна и общината, където също има много какво да се чисти. И като говорим за чистене на община Варна, то трябва да е и в посока да се подреди администрацията. Да се подредят всички затънтени, забулени преписки, които не се разглеждат от години. Това е нашата воля и убеждение, като кандидати за народни представители", каза пред журналисти Лиляна Павлова - водач листата на ГЕРБ Варна.

Заедно с колегите си от листата тя се включи в кампанията "Да почистим България за един ден". Мястото, което кандидат-депутатите, сред които Иван Портних, Емил Радев, Пламен Манушев, Павел Христов, Нели Петрова и др., избраха бе един от най-красивите плажове във варненска област. Този до устието на река Камчия, от където събраха и изхвърлиха над 200 чувала боклук.

„Избрахме да почистим плажа на Камчия, защото това е едно диво и прекрасно място. За съжаление от другата страна на устието на реката тази красота вече я няма, тъй като наши предшественици – предходните две правителства са отписали като защитена територия над 1200 дка плаж с множество дюни. След което, по времето на две предишни правителства – министърът на регионалното развитие, пясъчните дюни стават ливади, които са заменени със земи във видинска област. Изчисленията сочат, че това са над 300 млн. лв. щети за държавата от тази неизгодна замяна. Надявам се компетентните органи, които се занимават с тази сделка да довършат докрай това разследване и тя да бъде развалена, обясни водачът на листата на ГЕРБ Варна.
По отношение на община Варна Павлова бе категорична, че основният приоритет на ГЕРБ е подобри градската среда и да увеличи усвояемостта на европейските фондове. През годините община Варна е изпуснала уникални шансове по европейските програми. Решила е, че не трябва да кандидатства, например, по проекта за почти 100% безвъзмездно финансиране минимум за 5 млн.лв. за развитие на туристически атракции и туристическа инфраструктура. За сравнение община Аврен е кандидатствала и е спечелила 5,4 млн. лв., обясни Павлова. Варна, продължи тя, има одобрен проект за иновативни културни събития в размер на 1 млн.лв., но общината го отказва. От проектите, които Варна изпълнява, корекциите също са над 1 млн.лв. Т.е. общината е загубила като цяло почти 10 млн. лв. И ако не беше намесата на г-н Иван Портних и на общинските съветници от ГЕРБ, съвместно с нашето правителство, Варна щеше да загуби и проектите за обновяване на градския транспорт, за реконструкция на централната градска част и т.н., не за друго, а заради забавени процедури в общината, категорична бе Лиляна Павлова.