Роми си търсят НПО

Животът

19-04-2013, 19:15

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Служители на авренската администрация се разходиха до Италия, за да се научат как да помагат

Ромите в Аврен искат да си имат собствено НПО. Причината – да има кой да защитава интересите им, да си имат медиатор, да им се помага в контактите с институции, да се подобри достъпът им до образование и здравеопазване. Това са установили от общината, докато реализират проект със 132 000 лв. европари за ефективна ромска интеграция.

На отчетна пресконференция днес, от администрацията заявиха, че в рамките на проекта 13 чиновници са се разходили до италианската община Венафро с цел обмяна на опит за работата с ромите. Мургавите жители на общината са 902-ма души или една шеста от всички авренчани. Градчето, намиращо се на стотина километра от Неапол пък е избрано за партньор в проекта, защото прилича на Аврен. Малка община, в която живеят доста определящи се като цигани италиански граждани.

Една от работещите по проекта е Ирена Иванова. Откакто е ангажирана с проблемите на ромската общност тя установила едно, че тези хора не искат интеграция толкова, колкото разбиране. Според нея, в това отношение посещението на българските общинари във Венфаро е било много полезно. Там имало много примери за добри практики. Администрацията влагала много пари в строенето на жилищни кооперации за ромите. Но не само за тях – всеки нуждаещ се бива настаняван в общински апартамент с наем според доходите. Има и варианти, след време жилището да бъде закупено на преференциална цена. Социалната политика на италианците е толкова добре развита, че шанс за покрив над главата, на практика биха имали и всеки български ром, и всеки българин, които решат да емигрират на Ботуша.

Но тъй като, нито варненската община Аврен, нито пък по-голямата част от градовете у нас могат да строят жилища за бедните, експертите, участвали в проекта отчитат само добрите практики, които са проучили и от които могат да се поучат. В провинция Исерния, където се намира Венафро и полицията има много добри практики за работа с ромите. В града работи и музей, отразяващ културата на етноса.

Засега българските партньори, макар да са покрили всички очаквания по проекта си, на практика са разработили само един лъскав наръчник с добри намерения за приобщаване на ромите. Тепърва ще се мисли за новото НПО, което вбъдеще с рамо от общината също може да кандидатства за еврофинансиране.