Курсовете за спасители – само на море

Мисия Варна

19-04-2013, 18:42

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Представители на плувни клубове във Варна скочиха срещу монопола на БЧК във водене на обученията

Обучения за спасители само на море стартираха тази година Водноспасителните служби към Българския червен кръст. Новият вид курсове се въвеждат с цел да се спестят разходи на кандидатите. Досега курсистите задължително преминаваха първо обучение за спасяване за басейн. Едва тогава успешно преминалите изкарваха по-сложната квалификация – за спасяване на море.

Тази практика обаче, от край време е своеобразна пречка за желаещите да стават спасители на плажа. За да получат кетап курсистите трябваше да учат двойно повече и два пъти да плащат такси. Същевременно мераклиите да бдят над летовниците на морския бряг винаги са били по-малко в сравнение с обучаващите се да пазят по басейните. Причините – изискванията са много по-високи, а отговорността е по-голяма. Тестът за спасители на море също е по-сериозен. Те трябва да преплуват 100 метра за 100 секунди, а за плувен басейн изискването е за 50 метра за 50 секунди. От години се коментира и, че спасителите на море, освен че имат повече отговорности вземат по-малки заплати от колегите им на басейните.

От БЧК отчитат повишен интерес към курсовете за спасители през последните години. Вътрешната им статистика сочи, че през изминалата година са обучени с над 400 кандидати повече в сравнение с 2011 г.

Въпреки завишения интерес обаче, на организирана във Варна среща на Лиляна Павлова с представители на плувни клубове, спасители скочиха срещу монопола на Червения кръст върху подготовката. Според тях, организирането на обучения си е стопанска дейност, а услугата се заплаща. Следователно, по същата логика курсове могат да се провеждат и от други организации. Конкуренцията пък ще доведе до намаляване на цените на обученията. На срещата преди дни се спомена и, че през миналия летен сезон, в охраняемите зони по родното Черноморие е трябвало да бъдат ангажирани 1500 спасители, но поради липса на кандидати са наети едва 1200 души.