Народният хор към детски ансамбъл "Българче" става на 20 години

Животът

19-04-2013, 15:31

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Всички гости в залата ще получат диск – компилация на най-добрите изпълнения на Народен хор "Българче" през годините.

Народният хор и солистите на "Българче" ще празнуват двадесетата си годишнина. На 20 април от 17.30 часа в концертната зала на Младежкия дом. Хорът е основан през 1993 г. с художествен ръководител Найден Найденов и диригент на хора Добринка Колева. През годините ръководители на оркестъра са Симеон Величков, Живко Димитров, Данчо Радулов и Димо Желев.
Диригентът на хора Добринка Колева обучава малки и големи на народно пеене. Те представят общинския детски комплекс на национални  и международни конкурси, участват във всички събития на детския комплекс, общински празници и тържества, концерти на Българското национално радио. Първите записи на хора са направени през 1999 год. за участие във фолклорно предаване на националното радио.
Народният хор и оркестърът са лауреати от почти всички издания на националните конкурси "Орфеево изворче" - Стара Загора, "С песните на Радостина Кънева", "Орфеева дарба" и "Диньо Маринов" - Варна.
Хорът е удостоен със звание "Представителен" и "Откритие" от старопланинския събор "Балкан фолк" - Велико Търново.
На сцената утре ще видим малки и възрастни солисти, бивши и настоящи хористи, събрани, за да празнуват 20-годишния си рожден ден. Всички гости  в залата ще получат диск – компилация на най-добрите  изпълнения  на Народен хор "Българче" през годините.