Забавачки под наем ще спасяват родителите на бейби-бума

Животът

19-04-2013, 01:30

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

След 2010-та раждаемостта намалява и строените сега детски градини могат да останат празни

Вместо да строи сгради за детски градини, общината може просто да ги наеме. Тази идея лансира пред varna.utre.bg председателят на комисията "Бюджет и финанси" на Общинския съвет Иван Портних. Строителството на нови забавачки отнема време и ще реши проблема, когато той вече няма да съществува. Това става ясно от справка със статистиката. Най-много деца в историята на Варна са се родили през 2010 г. - 4000. Повечето от тях трябва да тръгнат на детска градина тази година и в края на месеца родителите им ще се молят на електронния жребий за място в някоя група. Поне 500 обаче ще останат извън общинските забавачки и родителите им ще трябва да разчитат на баби, частни детски градини или на собствени сили,  призна в четвъртък вечерта на среща с жителите на кв."Чайка" временният кмет на Варна Христо Бозов. 

Недостигът ще е факт въпреки 3-те нови корпуса, които ще бъдат построени тази година с 4-те милиона, отпуснати за целта от държавния бюджет, и връщането на детската градина, в която досега беше разположено училище "Малкият принц".  Д-р Бозов е съгласен, че наемането на сгради, подходящи за забавачки, които да бъдат освобдени след 2-3 години, е по-добър вариант в момента тъй като през 2011 г. бебетата са били със 100 по-малко, а през 2012-а са намалели още с 200. Така през 2015 г. наличните места в детските градини в града ще се окажат достатъчни, а бъдещото строителство - излишно.
Според Бозов ще се търси вариант за строителство на детски заведения в "Траката", където все повече млади семейства с малки деца живеят целогодишно.