Тихомълком построиха залата за бадминтон

Милионите за "Сливница" похарчени за залата "на зелено". Кварталът на бунт срещу чудовищния строеж

Прословутата зала за бадминтон, чието строителство беше спряно след решение на Общинския съвет все пак изникна мистериозно в кв. "Младост". В последния месец в спортно - развлекателния комплекс в квартала се забелязват усилени строителни дейности по съоръжението. Въпреки, че парите за залата  бяха пренасочени за ремонта на бул. "Сливница" някой все пак е решил да я построи. 

Кой и с какви пари вдигна залата?

В началото на годината преди приемането на бюджета администрацията, която все още беше под управлението на Кирил Йорданов, за пореден път в перото "Инженерна инфраструктура" заложи 2 млн. лв. за залата за бадминтон. Преди година от администрацията също бяха заложили пари за залата. Тогава сумата беше 1 млн. лв., но отново след намесата на Общинския съвет и с мотива, че цялото начинание е на ниво идеен проект, парите бяха намалени на 500 000 лв. Тогава бакалските сметки показаха, че проектирането и строителството ще струват около 2,8 млн. лв. Междувременно, след като и тази година местният парламент реши, че залата за бадминтон не е приоритет и е по-добре с парите да се рехабилитира бул. "Сливница", мащабното строителство стана още по-загадъчно. 

Не било строителство, а консервация

Според заместник-кмета с ресор "Спорт и младежки дейности" Калина Попстефанова цялата строителна дейност била консервация на досега изграденото, за да не се загубело. Тя се извършвала от "Варнастрой 2012", която гради и самата зала. За дейността по консервацията община Варна щяла да плати на фирмата, когато имала пари. Преди Попстефанова, мнение по въпроса изрази и шефът на общинската дирекция "Инженерна инфраструктура" Стоян Димитров. "Кой ви е казал, че парите за залата са спрени?", попита той. След като му бе припомнено решението на Общинския съвет, обаче Димитров "си изми ръцете" с Попстефанова. "Потърсете нея, това е спортен обект, не е инфраструктурен", каза той  въпреки че всяка година именно подчинената му дирекция внася предложения да се залагат пари за прословутата зала. 

Новият стар шеф на общинско предприятие "Спорт за всички", на чиято територия се строи в момента - Волен Марчев, също не бил в течение. "Предприятието експлоатира само готовите сгради, които се предават със заповед на кмета. За тази сграда съм любопитствал, докато текат строителните дейности, какво ще  представлява, но към момента съоръжението не е наша собственост и нямам информация кой и как го строи", каза той. Не е в правомощията на районната администрация да извършва инвеститорски контрол на строително-монтажни дейности на територията на спортно-развлекателния комплекс, коментираха и от кметство "Младост". 

Строежът е чудовищен, кварталът готов за бунт

Мащабите на залата са на път да взривят мира в кв."Младост". Огромната сграда, която е разположена върху територията на бившето игрище за миниголф буквално е задушила един от блоковете. "Никой не ни попита, искаме ли я тази зала. Никой не ни уведоми, че ще има такова високо строителство, скриха ни гледката, влязоха ни в терасите", възмутено разказа жена от потърпевшия блок. По думите й, хората са бесни и са готови за бунт. Докато разпалено обясняваше, жената посочи съседна сграда до новостроящата се, също на територията на комплекса. "И тази, по-малката я направиха за бадминтон, за какво ни е още една", попита тя. В последствие шефът на "Спорт за всички" уточни, че всъщност по-малката зала била за скуош.

2-та млн. лв. са изхарчени "на зелено"

Въпреки уверенията на администрацията и в частност именно на Стоян Димитров, че ремонтът  на "Сливница" започва веднага след като бъде отворено южното платно на "Владислав" (за да не се блокира градът), това все още не се е случило. Възлагателните писма на фирмите, които ще правят ремонта не са подписани. Според запознати в общината, възлагането се бави умишлено, защото парите за "Сливница" са похарчени "на зелено" за залата за бадминтон. Решението на Общинския съвет да ги пренасочи за булеварда объркало сметките и сега се наложило хем замразяване на строежа, хем нарочно бавене на ремонта на "Сливница". Ако парите не са похарчени предварително за изграждането на залата, за какво беше необходимо да се  заложат 2-та млн. лв. за нещо, което е вече е построено, коментираха запознати.

СНИМКИ