Бетоновоз "сгази" кметска заповед, излезе на протест (СНИМКИ)

Мисия Варна

17-04-2013, 18:36

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Протестът на "превозвачите"

След като обещаните от Националния съюз на превозвачите камиони и рокери не дойдоха пред общината, обитателите на палатковия лагер и сподвижниците им блокираха булеварда

Около петдесетина души се събраха на протеста, организиран тази вечер във Варна от Националния съюз на превозвачите. Нямаше ги обаче обещаните от синдикалните лидери камиони, автобуси, таксита и рокери. Самотен бетоновез беше единственият, който се появи пред общината, ескортиран от полицейска патрулка. Камионът се включи в протеста въпреки заповедта на временно изпълняващия длъжността кмет доц. Христо Бозов, по улиците да не се изкарва тежка техника. Остри реакции сред протестиращите предизвика опитът на униформените да вземат документите на водача на бетоновоза. 

Част от "стачкаджиите" се втурнаха да защитават шофьора, а в знак на протест, няколко скандиращи направиха жива верига и седнаха на пътното платно като блокираха пътя. По-късно шофьорът на бетоновоза все пак успя да направи обратен завой на кръстовището на Червения площад и паркира пред палатковия лагер на протестиращите. Оказа се, че той ще се прости с книжката си за 6 м. заради нарушението.

Тъй като уж "транспортният протест" блокира движението на автомобили в района пред общината, изнервен шофьор се опита да мине с джипа си през намиращите се на пътното платно хора. Това доведе до нова ескалация сред скандиращите. До по-сериозни пререкания и физическа саморазправа обаче не се стигна благодарение на навременната намеса на полицаите.

Когато видяха, че няма да има никакво подкрепление под формата на камиони, таксита и мотори, обичайните през последните 30 дни протестиращи, същите, които в неделя атакуваха сградата на Драматичния театър, решиха да предизивикат безредици. Те насядаха по платното и  започнаха да скандират. Само за няколко минути на булеварда се образува огромно задръстване.  Скандиранията се пренасочиха към десетината полицаи - предимно от служба СПООР, които след инцидента с джипа също останаха на платното. Протестиращите настояваха униформените да се оттеглят, питаха ги дали ще използват палките си, призоваваха ги към солидарност, така както те били събрали хиляди подлиси в защита на колегата им.  След още няколко минути полицаите започнаха да избутват седящите на асфалта и да ги прибират към тротоара. След като така освободиха 2 от лентите, служителите на реда направиха кордон и зад гърбовете им започнаха да се нижат блокираните досега коли.

Иван Петров, който беше пред Общината още от самото начало, започна да обвинява агитката около палатковия лагер, че опорочават протестите на варненци: "Заради вас се разпадна всичко. Карате хората да застават един срещу друг. Тук половината сте с присъди, някои с по 10-12, другите са платени от партии предизборно. Това не е никакъв проест. Лумпени", крещеше бившият футболист, нарочен след първите шествия през февруари за неформален лидер на протестите във Варна. 

След като и този опит за протест не успя Младен Живков, който в неделя се изхрачи в лицето на председателя на Общинския съвет Николай Апостолов, опита да поведе шествие към Аспаруховия мост. Според него там били спрени всички камиони и автобуси, които е трябвало да дойдат пред общината. Той успя да организира 20-ина човека, които се подредиха в редица от другата страна на кръстовището, но до тръгване към моста така и не се стигна: "любимецът" на полицията Мартин Демирев яхна велосипед и отиде на разузнаване. След връщането му стана ясно, че на моста няма подкрепление и шествието не се състоя. 

СНИМКИ