Все повече болни от диабет деца във Варна

Животът

17-04-2013, 17:00

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Лекарите не отчитат драматична тенденция, сравнима с епидемия например

Погрешно е схващането както, ширещо се в обществото, така и на лекари, че диабетът може да бъде излекуван напълно. По-голям шанс за преборване с болестта има при някои форми на рак, отколкото при диабет от Първи тип. А за да се подобри качеството на живот на хората, страдащи от ендокринологичната болест трябва много грижа внимание и търпение. Това коментира днес детският ендокринолог доц. Виолета Йотова на поредната общинска конференция, насочена към детското и училищно здравеопазване.

По думите на специалиста, в момента във Варна и областта се лекуват около 290 деца със захарен диабет Тип I. Много по-малко са страдащите от редките форми. Първи тип на диабета е хронично заболяване, най-често за детска възраст и няма лечение на този етап. Бавно и стабилно се увеличава броят на болните, без обаче да има драматична тенденция, сравнима с епидемия например.

Болестта може да бъде открита след навършването на 6-месечна възраст. Симптомите са пиенето на повече течности, често и обилно уриниране, телесно отслабване при запазено хранене.

Диабетът не може да остане скрит. Първи тип на заболяването е свързан със самата метаклетка, която произвежда инсулин. Това може да се случи на всеки, никой не е застрахован, категорична е доц. Йотова. Според нея е погрешно и да се смята, че фактори като стрес, генетична предразположеност, вирусни инфекции, затлъстяване и неправилно хранене предизвикват диабета. Никой не е застрахован от болестта. За да се развие диабет Тип 1 трябва да има предразположение на организма, но честотата е едно на 1000 и може да се случи на всеки.