Джаз и соул на сцената на Международния музикален фестивал "Откритие 2013”

Варна Лайф

17-04-2013, 12:00

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Джаз хармониите се срещат с български мелодии

Джаз формацията от Германия "Александрина Симеон квинтет" ще бъде специален гост на Международния музикален фестивал "Откритие 2013", който ще се проведе между 17 и 19 май във Варна. На сцената на ДТ "Стоян Бъчваров" джаз певицата с български корени и компания ни канят да се завъртим в пъстрия свят на музикални култури от 5 континента.

Музикантите предлагат да чуем какво се получава, когато джаз хармониите се срещнат с български мелодии, съчетаят се с африкански ритми, към тях се прибавят латиноамерикански напеви и всичко това се смеси с майсторска вокална и инструментална интерпретация.

Миналата година на сцената на джаз феста "Варненско лято" видяхме най-новия проект на квинтета - "Корени и влияние". Специално за "Откритие 2013" музикантите са подготвили колаборация от джаз, поп и соул, както и парчета, които ще влязат в новия им албум.

Коя е Александрина Симеон? Българка с варненски корени, която от дълги години живее и работи в Аусбург. Пише музиката и текстовете на  композициите си, има група, с която обикаля света и общува чрез универсалния език на музиката. Предпочита суинга, соула и госпъла, но най-голямата й любов си остава джазът.

Александрина Симеон, джаз певица:

"Най-вдъхновяващото в джаза е свободата! И в класическата музика има свобода, но тя е повече в интерпретацията на едно произведение. В джаз-музиката има една структура, която е записана като ноти и акорди, но може да бъде "напусната" и развита…Фантазията няма граници! Една и съща песен може да бъде изпята по 10 абсолютно различни начина. Това ми допадна, когато започнах да се занимавам усърдно с джаз пеене и ми харесва все още.”

Музиката на "Александрина Симеон квинтет" е World/Ethno Jazz. Заедно с  певицата, на сцената на "Откритие 2013"  ще излязат Стефан Холстейн (кларинет, саксофон), Даниел Марк Еберхард (пиано, акордеон), Ули Фидлер(контрабас) и Том Степич(барабани, перкусии).