Старата покъщнина остава в мазето

Мисия Варна

16-04-2013, 13:37

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Чистим пролетно Варна на 20 април

Старата покъщнина, която всяка година по това време имаме навика да изхвърляме, този път ще остане в мазето. Причината е, че няма пари за извозването на едрогабаритните отпадъци. Това съобщи началникът на сектор "Екологичен контрол" в община Варна Ваня Владимирова. Tази година няма да има обявен ден, в който фирмите, отговарящи за чистотата в града, да извозят безвъзмездно за гражданите старите дивани, бойлери и гардероби, уточни тя.

С други думи, всеки, който е решил по време на пролетното почистване да се отърве от ненужната покъщнина, ще трябва да си плати на специализиран превоз. 

На администрацията обаче й било ясно, че все пак ще има хора, които ще изхвърлят едрогабаритни отпадъци по време на кампанията по почистването на Варна. Служителите на администрацията ще направят обход и където има изхвърлени едрогабаритни отпадъци, ще се направят констативни протоколи с описание, след което на сметоизвозващите фирми ще бъде поръчано да ги приберат, обясни Владимирова. Цялата процедура обаче ще забави извозването. 

20 април е денят определен за голямото чистене на Варна. Всеки може да се включи в него, като ошета градинки и зелени площи около собствения си дом. 

15 000 торби и 12 чифта ръкавици вече са раздадени в районните кметства. В момента тече регистрация на участниците. Миналата година в кампанията "Да изчистим България за един ден" са се включили над 6000 души. Освен тях в почистването участваха всички деца от училищата и детските градини.