Зрелостниците загърбиха математиката и историята

Животът

16-04-2013, 12:41

Снимка:

Impact Press Group / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Квесторите във Варна няма да разчитат на заглушители на интернет и телефонни сигнали, залагат на стандартни мерки срещу преписвачите

Спад в интереса към географията и икономиката за явяване на изпити след 12 клас тази година отбелязват от Регионалния инспекторат по образованието във Варна. Зрелостниците в морската столица залагат повече на езиците за държавния си изпит.

И докато преориентирането на гимназистите по отношение на традиционни доскоро предмети е своеобразна новост, изненади в мерките за предотвратяване на преписването няма да има. За разлика от някои свои колеги в столицата, квесторите във Варна няма да разчитат на заглушители на интернет и телефонни сигнали. В изпитните дни ще се спазят стриктно всички изисквания на образователното министерство, учениците ще са в стаи с изградено видеонаблюдение, ще бъдат проверявани за помощни средства преди началото на матурите и ще ги пазят непознати за тях препдаватели. Това съобщи за ВарнаУтре старши специалистът по средното образование в Регионалния инспекторат, Венцислава Генова.

Ако някой от явяващите се на изпит бъде хванат да преписва ще загуби правото да се дипломира сега и ще трябва да покаже знания в следваща сесия, а работата му ще бъде анулирана. 

По думите на Генова, на предстоящите матури във Варна и областта ще се явят общо 3993 зрелостници. Тази година най-много ученици са избрали английския за втори задължителен изпит - 864 младежи. 832-ма кандидати са подали заявления за проверка на знанията им по география и икономика, следвани от 792-ма, които ще се явят на дисциплини от философския цикъл. Предпочелите биологията и здравното образование са 783-ма. През 2013 г. едва 272-ма зрелостници ще се явят на изпит по математика, а с един повече са мераклиите за матура по история.

Няма да има промени в матурите и изпитите след 7 клас. По-различни ще бъдат само изпитите на 4-класниците, които ще отговарят на 1 допълнителен въпрос с отворен отговор. Във Варна не се очаква недостиг на места в средните училища тази година.

Датите за провеждането на изпитите също остават непроменени. И за седмокласници, и за дванадесетокласници на 21 май ще е изпитът по български език и литература, а на 23 май е проверката по математика. Зрелостни изпити, които са допълнителни ще бъдат проведени на 27, 28 и 29 май. Матурите ще започват от 8 часа, а външното оценяване в седми клас - от 10 часа.

766 университетски преподаватели ще оценяват резултатите т изпитите.