ОИК реши: Избори на 30 юни

Мисия Варна

16-04-2013, 19:08

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Осъмваме с нов кмет на Джулая, в краен случай - с двама за балотаж

Общинската избрателна комисия гласува изборите за кмет на Варна да са на 30 юни. Малко след 18.30 часа представителите на всички политически сили декларирали единодушно, че са съгласни с тази дата. 

По-рано днес и и.д. кметът на Варна Христо Бозов съобщи, че има консенсунс за вот в последния ден на юни. "Тази дата е най-оптималната и е в най-кратък срок след провеждането на парламентарния вот", посочи той. Дали активността за избор на кмет ще бъде повлияна от това, че денят на вота предшества празника Джулай морнинг, Бозов коментира така: "Ако изчакаме и Джулая да мине, много ще се проточим във времето". 

По традиция на 1 юли - Джулай морнинг, варненци посрещат изгрева на слънцето на плажа. Обикновено купонът на пясъчната ивица започва още от предния ден, но тази година по-същото време ще трябва да избираме и кмет. 

Днешното решение на ОИК трябва да влезе в ЦИК до 3 дни. В Централната избирателна комисия пък имат 7 дни да информират президента. Най-късно 14 дни по-късно държавният глава трябва да  издаде указ с официалната дата. Кметът Бозов е на мнение, че Росен Плевнелиев ще се съобрази с мнението на ОИК. Така, ако не се стигне до балотаж между някои от кандидатите, освен Слънцето, на Джулая Варна ще посреща и нов кмет.