Лиляна Павлова: Търговете с цел най-ниска цена са вредни

Мисия Варна

15-04-2013, 16:42

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Мислят как да заобиколят закона, въвел гигантските поръчки за пътищарските фирми във Варна

Да спре практиката търговете за обществени поръчки да се печелят по критерия за най-ниска цена се зарече ексминистърът на регионаното развитие Лиляна Павлова. Особената тежест на този критерий не довела до нищо добро за фирмите, съгласиха се с нея доайените на строителния бранш във Варна, с които тя рзговаря днес в качеството си на водач на листата на ГЕРБ за Варна. Опитите да спечелят поръчка, предалагайки най-ниска цена, накарала фирмите да работят под себестойността на услугата. Това била и причината да падне качеството, а фирмите да дължат пари на работници и подизпълнители. "Когато предложихме минимални цени на строителните услуги, бяхме глобени от Комисията за защита на конкуренцията със 170 000 лева. Нищо, че бяхме изчислили тези цени на базата на минималните осигурителни прагове за бранша", обясни на Павлова председателят на строителната камара във Варна Валентин Вълев. "С риск да глобят и нас, ще търсим начин да сме по-гъвкави, без да пречим на конкуренцията", пошегува се ексминистърката. 

Малко по-рано - на среща с архитектите от Варна, тя получи и друг интересен въпрос: Защо се правят такива големи поръчки, в които са обединени строителстовото на 5 детски градини, на 5 спортни зали и т.н.? Питането очевидно визираше фирмите, спечелили за следващите 3 години в различните варненски райони да правят всички текущи ремонти, строителни работи и куп други дейности с общински пари. Така при отпуснатите 5 млн. за преасфалтиране на бул. "Владислав" с това се заеха фирмите, спечелили в съответните райони по протежение на булеварда, без да бъде правена нова поръчка. "Законът го изисква. Направихме се на по-големи светци и от папата", категорична беше Павлова. Според предписанията на ЕС, ако в перо "инвестиционна политика" на Общината има заложение 10 млн., то за усвояването им трябва да се избере фирма с една поръчка. В противен случай имало опасност дейностите да се раздробят на множество търгове и да се уреждат близки до управляващите фирми. Това също се оказа не особено успешна практика и търсим изход, обеща кандидат-депутатката.
„Варна има огромен потенциал за развитие на публично-частно партньорство, засега то е сведено до един пазар", добави Павлова. Според нея инвестициите под тази форма ще набират скорост и Варна има шанс да бъде лидер в тях.
Не само Общият устройствен план, но и всички ПУП-ове, както и разрешителните за строеж трябва да са публични и достъпни на сайта на бщината, категорична е ексминистърката и обеща да работи за това. "Така, както до момента се е работело във варненската община, не става. Ситуацията тук просто не влиза в нормалното възприятие", заяви Лиляна Павлова по повод спешните мерки, които се наложи новият тогава лидер на ГЕРБ във Варна Иван Портних да вземе, за да спаси участието на Варна в проекта за Зелена и достъпна градска среда. Месеци след като останалите български общини в проекта успешно инвестираха отпуснатите пари в обновяване на централната част на градовете, община Варна дори не беше кандидатствала за полагащата й се сума от 5 млн. Друг пример за 13-годишния стил на упавление в общината даде Иван Портних - втори в листата: "Да не забравяме онези 6 млн. лева, които по програма на МРРБ се полагаха на Варна за развитие на туристическата инфраструктура. "Варна няма подходящ обект за интервенция", гласи писменият отказ на кмета Кирил Йорданов". Пропуснали сме много възможности по европрограмите, а забавянето на някои от проектите е с 6, дори 10 месеца. Ако кметската администрация усвояваше евросредства по-добре, щяха да останат пари от общинския бюджет за други дейности, за които нямаше възможност за финансиране в сегашния период, каза още Портних. Той изказа и безспокойството си, че Варна не се готви с нужните темпове за новия програмен период - 2014-2020 г. Ако не използваме максимално това време, ще сме отново на опашката, категоричен беше Иван Портних. Думите му на практика дадоха отговор на въпроса защо първата поискана оставка след падането на Кирил Йорданов е на шефа на дирекция "Европейски и национални проекти" Петър Радушев.
Ако ПП ГЕРБ състави правителство, след изборите ще ускорим разплащането на държавата с фирмите до 30 дни и ще връщаме ДДС на изрядните данъкоплатци до седем дни. Това заяви още Лиляна Павлова на срещата с Камарата на строителите. Тя заяви още, че ГЕРБ обмисля лихвена амнистия за всички фирми със задължения към НАП. Така тези, които оттук нататък си плащат редовно, ще имат право на експресно връщане на ДДС-то - за 7 дни.