От строителния бранш изготвиха профил на бъдещия кмет на Варна

Мисия Варна

15-04-2013, 14:29

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Предложението е изготвено от Областното председателство на Камарата на строителите в България

Бъдещият кмет на морската столица да е от Варна и да е управлявал печелившо предприятие. Това да са първите две условия в профила на новия градоначалник предлагат от Областното председателство на Камарата на строителите в България.

Личността, която ще седне в кметския стол трябва да има опит в организяцията и управлението на хора, да има визия за проблемите и бъдещото развитие на града. Той трябва да представи също екип, с който ще работи, както и да е социално ангажирана личност. Другите изисквания към бъдещия градоначалник са: да е човек, притежаващ устойчиви морални ценности; да има добро име в обществото и сред хората, с които е работил; да е семеен; и да не е бил свързан с органите на бившата ДС.

В предложението са формулирани и вижданията на представителите на Камарата за това как трябва да работи и община Варна. Администрацията трябва да е обърната към гражданите, да се повиши ефективността й като се въведе по-бързо обслужване с Е-община и да има прозрачност при разходването на общинския документ. Трябва да се опростят още процедурите за участие в търговете за обществени поръчки и да се даде възможност за участие на малки и средни предприятия. Общината да спазва стриктно всички законови срокове и да разплаща навременно всичките си задължения към фирмите по сключените договори. Изисква се още да се развие практиката на публично-частните партньорства, да има пълна прозрачност в дейността на всички общински предприятия е да има визия за развитие на приоритетните действия.

Документът е изготвен с оглед създалата се обществено-икономическа ситуация в страната. От организацията обосновават предложението си с това, че икономиката в момента се крепи на частните предприятия, които пък създават над 80 % от брутния вътрешен продукт. Според Камарата на строителите, целият общински и държавен апарат, образованието, здравеопазването и социалните дейности се издържат от парите, които бизнесът внася под формата на заплати, данъци и осигуровки.

Предложенията са подкрепени и от регионалните колегии на Камарата на архитектите в България, от Съюза на архитектите в България, от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и от Българската морска камара.