Да преборим умората

Животът

14-04-2013, 17:00

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Умората може да е аларма за липса на магнезий и желязо

Често в резултат на физическо и нервно-психическо претоварване ние се чувстваме отпаднали и непродуктивни. Понякога се чувстваме така и без да сме извършвали някаква натоварваща дейност, усещаме умора от момента на ставане сутрин. Факторите, които влияят на състоянието на организма, са комплексни. Някои от тях не зависят от нас, но други можем да контролираме, като храната например.

Умората често се дължи на липса на магнезий. За да туширате липсата му приемайте храни, които съдържат магнезий: сиренето тофу, слънчогледовото и сусамовото семе, авокадото и бананите.

Oрганизмът ни има нужда и от желязо, което да транспортира кислорода към клетките. Най-много желязо се съдържа в червените меса, птиците, рибата, в зелените зеленчуци, пълнозърнестите храни, яйцата. А храните, които съдържат витамин С подобрява усвояването на желязото.

Ето и някои добри борци в битката с умората:

Спанак

Не случайно Попай Морякът е неразделен приятел със спанака. Този зеленчук е източник на витамини и желязо и като цяло е една от най-здравословните храни.

Орехи

Тези мозъковидни ядки са безценен източник на омега-3 мастни киселини, както и на алфа-линоленова киселина, която облекчава и симптомите на депресия.

Ягоди

Ароматните плодчета имат високо съдържание на витамин С и антиоксиданти, които намаляват свободните радикали в организма. Последните водят до хронична умора.

Варени яйца 

Яйцата като цяло са богати на протеини и желязо, които енергизират тялото. Когато се приемат варени, а не пържени, те са по-полезни и действат по-благоприятно на организма ни.

Фасул

Той е здравословен и съдържа голямо количество фибри, които помагат на тялото да се възстановява.

И не забравяйте почивката, тя е изключително важна за регенерирането на тялото и виталността ви.