8 стъпки към щастлив живот

Животът

14-04-2013, 15:30

Снимка:

iwoman.bg

Автор:

Ивелина Вълчева

Всичко от Автора

Някои навици в живота ни са като бариера за щастието

Как да бъдем щастливи. Има една много подходяща за този въпрос сентенция: Единственото, което трябва да направиш, за да си щастлив, е да си щастлив. Ето някои полезни съвети, които може би дори не подозирате колко силно влияят върху вашия живот и щастието ви.

1. Забравете оплакванията
Типично по български ние сме свикнали да се оплакваме от всичко. Оплакваме се на близки и непознати, на съседите и на роднините. Можем да чуем навсякъде около себе си тези жалвания: в градския транспорт, където някоя възрастна жена обяснява, обикновено на някой по-млад, колко е болна, колко е зле всичко; на улицата също можем да наблюдаваме подобна трагикомедия: две млади момичета, които се надпреварват коя е по-зле. Ако едната каже, че я боли главата, моментално другата ще каже, че нея я боли и ръката и така до без край. 
Хората днес като че ли не се стремят да са добре, а сякаш умишлено правят всичко възможно да са зле или поне останалите да си мислят така.

2. Бъдете оптимисти

Този съвет е продължение на предходния. Какъв е смисълът от постоянни притеснения и черногледство. Мислете за всичко в най-добрата му светлина. Забравете за "Ами, ако"; "Какво ще стане, когато". Ако не мислим позитивно и само се мръщим, как да бъдем щастливи?

3. Мислете сякаш "сте"

Продължаваме напред във веригата за щастлив живот. Ако искате да сте щастлив/а, богат/а, обичан/а, известен/а дори, мислете така сякаш сте. Дръжте се като щастлив човек, говорете като щастлив човек, мислете като милионер, представяйте си, че сте такъв, какъвто искате да сте.

  1. 4. Искайте още

Не се позовавайте на измислиците, че трябва да сме скромни и да искаме малко. Светът е достатъчно голям и можем да искаме все повече и повече. Никой не може да ви съди за това, че искате да бъдете харесван/а от всички или, че искате много скъпи коли или обувки, че искате да имате повече пари. Разбира се , че ще искате, всъщност именно желанията ни ни карат да извършваме всяко действие, насочено към постигането им. Умът ни работи така, че ако спрем да желаем тръгваме надолу или зацикляме на едно място и губим желание за живот.

  1. 5. Радвайте се на повече неща

Ние сме свикнали да се радваме на определени ситуации. Какво ще се случи обаче, ако започнем да се усмихваме на повече хора, ако се радваме на повече неща? Много просто – ще бъдем по-щастливи. Така вместо да се цупим кагато завали, можем да се усмихнем и да усетим приятния аромат на дъжда.

6. Не се затваряйте в себе си

Колкото повече се затваряте в себе си, то толкова по-депресирани и негативни ще бъдем. Опитайте се, когато има проблем да не се глъбявате в него. Когато изникне някаква неприятност, била тя и съвсем незначителна, ние обикновено започваме да размишляваме, ли размишляваме, и това малко перипетче се превръща в огромен проблем, поне в нашите мисли и представи. Често си казваме "Искам да остана сам/а", е добре защо? Тук следва отговорът "За да остана сам с мислите си". Не казвам, че човек няма потребността да остане насаме със собственото си аз, но нека това се случва, за да се мотивираме, да се самопохвалим за постигнатите резултати, да си мислим колко сме щастливи и доволни от живота си. Защото обикновено, когато някой се усамоти, той започва да се отнася в мрачни мисли и тревоги, което е една много силна предпоставка за нещатен живот.

7. Не се самосъжалявайте

В тези моменти на инициирана от нас самота ние започваме да се самосъжаляваме. Пак ще попитам – Защо? Кому е нужно нашето самосъжаление? Заменете го със самосъхранение, самодоволство, самоусъвършенстване. Бъдете горди със себе си, намерете слабите си страни и ги развийте, не се жалвайте.

8. Хранете се правилно

Не на последно място храната определя до голяма степен чувството на щастие. Ако се се нахврърляме постоянно на "храни" от рода на чипсове, снаксове, пържени вкусотийки и газирани напитки, то няма как да сме щатливи. В един момент тялото ни е пълно с отрова, а отровен организъм няма как да е щастлив преди да се изчисти от токсините. Хапвайте всичко, което ви е вкусно, но нека е с мярка, а някои с ограничение.

Усмихвайте се, бъдете щастливи, не се ограничавайте с малкото и не се чувствайте виновни,  че искате много, пътят към щастието не е постлан със скромност.