Четирима удавници и мъртвецът Черно море

Георги Иванов–Гонзо може да е котвата, която ще дръпне варненския отбор към дъното

До края на шампионата остават 9 кръга, а интересът, интригата и залогът не спират да растат. Напреганто е, както в челото, където борбата за титата май тепърва започва, така и при подгасниците, които се борят за евроквоти, но по всичко личи, че не по-малко ожесточено ще е на дъното.

На този етап спокойно може да заявим, че трите сигурни изпадащи са Монтана, Миньор (Пк) и Етър, но през настоящия сезон проблемът е, че се търси още една жертва. Кой ще потъне? В момента имаме четирима потенциални удавници, от които трима ще се спасят, но един ще си замине.
Пирин (Гоце Делчев), Ботев (Враца), Локо (София) и Черно море. Това са отборите, които са се вкопчили в жестоката битка за оцеляване. Кой ще триумфира и кой ще потъне в сълзи? Предстои да видим, но това не пречи да прогнозираме какво ще се случи. Sportline.bg извади програмата на всеки от четирите отбора до края на сезона и коментира ситуацията.

10. ПИРИН (ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ) 24 точки
22 кръг: Ботев (Пд) – Пирин
23 кръг: Пирин – Монтана
24 кръг: Черно море – Пирин
25 кръг: Пирин - Берое
26 кръг: Черноморец – Пирин
27 кръг: Локо (Сф) – Пирин
28 кръг: Пирин – Литекс
29 кръг: ЦСКА – Пирин 
30 кръг: Пирин – Локо (Пд)
Пирин (ГД) сякаш има най-лесната задача в битката за оцеляване. "Неврокопчани" влизат във финалната права с 4 точки актив пред преследвачите си, а в същото време не можем да кажем, че програмата им е "безнадеждна". Избранниците на Тенчо Тенев се представят отлично на собствен терен, а в оставащите кръгове им предстоят домакинства на Монтана, Берое и Локо (Пд). Ако в тези три мача те успеят да вземат поне 7 точки, което не изглежда никак трудно, в крайна сметка новакът в елита ще натрупа 31 пункта.
Евентуални точки: 31-32

11. БОТЕВ (ВРАЦА) 20 точки
22 кръг: Ботев – Миньор
23 кръг: Ботев – Черноморец
24 кръг: Лудогорец – Ботев
25 кръг: Ботев – Етър
26 кръг: Славия – Ботев 
27 кръг: Ботев – Левски
28 кръг: Ботев (Пд) – Ботев
29 кръг: Ботев – Монтана
30 кръг: Черно море – Ботев 
Ботев (Враца), който показа зъби срещу ЦСКА, а след това постигна и сензационна победа над Локо в Пловдив, в никакъв случай не може да бъде считан за аутсайдер в битката за оцеляване. Подопечните на Тони Здравков приемат Миньор, Етър и Монтана. Победи в тези двубои им гарантират 29 точки. Евентуаен успех във Враца срещу Черноморец не е химера, но е доста по-трудно постижима цел, макар че именно този мач може да се окаже спасителен.
Евентуални точки: 29-32

12. ЛОКОМОТИВ (СОФИЯ) 20 точки
22 кръг Левски – Локо
23 кръг Локо – Ботев (Пд)
24 кръг Монтана - Локо
25 кръг Локо – Черно море
26 кръг Берое – Локо
27 кръг Локо – Пирин (ГД)
28 кръг Черноморец – Локо
29 кръг Литекс – Локо
30 кръг Локо - ЦСКА
"Железничарите" достигнаха полуфинал за купата, но сега им предстои много по-отговорна задача, която е свързана с оцеляване в елита. Треньорът Емил Велев трябва да даде максимума от себе си и да изцеди докрай подопечните си, защото програмата не вещае нищо добро. Двата мача с Левски от надпреварата за купата идват в повече на "червено-черните", които гостуват на "Герена" и за шампионата, а отделно от това трябва да премерят сили с "евромечтателите" Ботев (Пд), Литекс и ЦСКА. Въпреки че представянето на Локо върви във възходяща линия, трудно може да си представим, че те могат да вземат нещо от тези двубои. По тази причина "железничарите" трябва да се концентрират върху останаите мачове, а те не са никак лесни. Гостуванията в Бургас и в Стара Загора ще са ключови, а ако искат и догодина да са в елита, Дани Пеев, Сашо Бранеков, Маркиньос и компания трябва да победят Черно море в директния сблъсък в битката за оцеляване. В графата "задължителни" влизат трите точки при срещите с Монтана като гост и Пирин (ГД) като домакин.
Евентуални точки: 29-31

13. ЧЕРНО МОРЕ 20 точки
22 кръг: Черноморец – Черно море
23 кръг: Берое – Черно море
24 кръг: Черно море – Пирин (ГД)
25 кръг: Локо (Сф) – Черно море
26 кръг: Черно море - Литекс
27 кръг: ЦСКА – Черно море
28 кръг: Черно море – Локо (Пд)
29 кръг: Миньор (Пк) – Черно море
30 кръг: Черно море – Ботев (Вр)
"Моряците" разполагат със солидни собственици и много добри футболисти, но май не са случили на треньор и ще им се наложи да треперят докрая и пак не е сигурно дали ще оцелеят. Играта на Черно море по никакъв начин не кореспондира с претенциите на и името на тима, а в оставащите 9 кръга момчетата от "Тича" са изправени пред доста сериозни предизвикатества. Колкото и кощунствено да звучи, но според нас именно те са фаворитите за изпадане. Няма как иначе да е, при положение че тимът губи от Етър у дома и се мъчи срещу Монтана във Варна. Сега предстоят гостувания на Черноморец, Берое, Локомотив (София), ЦСКА и Миньор (Перник). Ако от тези мачове Георги Илиев и компания не вземат поне три точки, задачата става още по-трудна. С оглед на представянето до момента трудно бихме приели, че Гонзо е способен да вземе нещо от Литекс, а мачовете на "живота" ще са срещу Пирин (ГД), Локо (Пд) и Ботев (Вр) у дома. Грешна стъпка в някой от тях, ще изпрати "моряците" във втория ешелон, а тогава за изводи и промени ще бъде късно.
Евентуални точки: 29-31

ПРОГНОЗАТА НА SPORTLINE.BG:
Ако някъде намерите залог, че Черно море ще изпадне и ставката е привекателна, направете го. "Моряците" подхождат доста високомерно към надвисналата опасност. Настоящият треньор определено не е човекът, който може да "вдигне" тима, а шефовете му гласуват излишно доверие, което в крайна сметка може да им коства много, но ще го разберат твърде късно.