Протестиращи нахлуха в общината, изсипаха охлюви на входа й (+)

30-40 протестиращи се отправиха към кабинета на председателя на Общинския съвет

30-40 човека със скандирания "Мафия" нахлуха в общината. Те се отправиха към кабинета на председателя на Общинския съвет. Цялата суматоха е заради исканата оставка на местния парламент от една от фракциите на протестиращите, по-известна като Отворен обществен съвет. Те поставиха срок, оставките да се подадат до петък. 

На входа на общината пък мъж, който се представи като Йордан Николов изсипа торба с охлюви, за да покажел на съветниците какво представляват. Николов разказа, че от години живеел в оранжерия без ток, заради тежкото си финансово положение. 

Преди да стигнат до кабинета на председателя, протестиращите се разположиха на втория етаж на общината, където тутакси се появиха над 15 униформени полицаи. Тъй като хванаха обедната почивка недоволните се пръснаха из сградата. 

След като не успяха да намерят временния кмет доц. Христо Бозов се отправиха към заместникът му по правните въпроси Антон Жожев. И той не беше открит и протестиращите влязоха в кабинета на секретаря на общината Михаил Куликов. Той позвъни на председателят на местния парламент Николай Апостолов, който обаче се оказа в отпуск.

В крайна сметка протестиращите ще се срещнат с един от зам.-председателите на съвета - Снежана Донева в 13 часа. Към Куликов бяха отправени и няколко въпроса, сред които какви проверки се извършват в администрацията. Секретарят припомни за вече обявената от временния кмет Бозов ревизия на обществените поръчки правени от "Инвестиционна политика". Той оповести, че проверка се прави и на дирекция "Местни данъци и такси". 

След срещата си с Куликов, недоволните се преместиха на третият етаж за да чакат Снежана Донева, която замества Апостолов. Докато я чакат протестиращите влязоха и в кабинета на Янко Станев, но и него не откриха. Заканиха се обаче да му вземат табелката от вратата на кабинета. Междувременно стана ясно, че Донева пътувала към общината с такси за да се срещне с недоволните. 

+

От днес наобед започвало гражданско неподчинение, а в неделя протестът нямало да е мирен. Това заплашиха стачкаджиите, по време на срещата си със Снежана Донева. Неподчинението щяло да продължи, докато съветът не се саморазпусне. В какво точно ще се изрази гражданското неподчинение не стана ясно. Снежана Донева заедно с колегата си Христо Атанасов пък обяви, че подписката, която беше внесена в местния парламент с искане за оставката е пратена в ОИК, от където се чака становище. На стачкаджиите обаче не им се чакало и продължиха да настояват съветът да се събере на спешно заседание, на което да се саморазпусне.

Последа уговорка между протестиращите и Снежана Донева. Според уговореното в понеделник самата Донева ще свика председателски съвет, на който ще присъстват и четирима представители на недоволните. Това доведе до ново недоволство сред протестиращите, заради това, че бройката на присъстващите граждани е ограничена, въпреки промените в правилника за работа на Общинския съвет, според които председателските съвети са отворени за всички граждани. По думите на Донева обаче ако всички протестиращи влязат на председателски съвет ще настане говорилня и нищо няма да се реши. 

СНИМКИ