Енерго Про, ЧЕЗ и EVN отсвирили обществените поръчки

Мисия Варна

12-04-2013, 09:58

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Съставени са 135 акта за административни нарушения, които се отнасят за трите ЕРП-та.

Енерго Про, ЧЕЗ и EVN имат сериозни пропуски в прилагането на законодателството в областта на обществените поръчки. Това съобщи тази сутрин Теменужка Петкова, директор на Агенция за държавна финансова инспекция в предаването "Денят започва" по БНТ.

"Нарушенията, които установихме при проверките, са характерни и за трите електроразпределителни дружества. В тях констатирахме, че не се извършват процедури по провеждане на обществени поръчки", каза още Петкова. Общата стойност на непроведените поръчки възлиза на около 36 милиона лева.

След проверката на агенцията са съставени 135 акта за административни нарушения,които се отнасяти за трите ЕРП-та. Законодателството е предвидило размера на най-тежкото- от 15 000 до 50 000 лева за юридически лица. Размерът на санкциите е предвиден в Закона за обществените поръчки.

"Смисълът на санкциите е да санкционира нарушителя и да има дисциплиниращ ефект", каза Петкова и уточни, че "не може да се каже, че има финансова слободия" в енергоразпределителните дружества, но за в бъдеще трябва да бъде въведена една периодичност на повишен контрол над дружествата.

ЕРП-тата не спазват законодателството в дейността с обществените поръчки. Когато възложителят не провежда процедура по съответния конкурс, няма как да се спазят правилата на закона за публичност, разясни шефката на държавната агенция. Резултатите от проверката показват още, че има чисто процедурни нарушения като това дружествата да не изискват гаранция от изпълнителя на обществената поръчка, с която да си гарантират качествено изпълнение на услугата. Всички договори, които са сключвани, тези цени, тези разходи, които са извършвали дружествата, рефлектират и върху цената на тока, обясни Петкова.

Да сключват договори със свързани лица директно, е една от възможностите, от която се възползват и трите енергоразпределителни дружества. Оказва се, че има и още вратички, които си намират ЕРП-та. Договори със свързани предприятия, в които липсва твърда цена за доставка, строителство и услуги, които следва да се извършват, е поредното констатирано нарушение на проверяващите. Не е ясно как е формирана цената на поръчките. По думите на Теменужка Петкова „най-голям е делът на тези разходи, които са извършвани без провеждане на обществени поръчки." При „ЕНЕРО-ПРО" той е около 26 процента.

В акредитирането на АЕЦ "Белене" също има пробойни. И тук са открити нарушения в обществените поръчки. Сделката с банка БНП Париба е трябвало да бъде прекратена още на етап на подаване на заявления и разглеждане на офертите. В последствие се оказва, че кредитното споразумение не е сключено конкретно за АЕЦ-а и част отпарите са изхарчени за други фирмени разходи.