Референдумът за Морската не бил спешен

Мисия Варна

11-04-2013, 12:26

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Екоактивисти хем искат оставката на Общинския съвет, хем настояват градските депутати да гласуват провеждането на местното допитване

Хем Общинският съвет да си подаде оставката, хем да гласува провеждането на местен референдум за Морската градина във Варна. Около тази теза се завъртяха изказванията на инициаторите на местното допитване до народа. 

От инициативния комитет, който събира подписите и е съставен от представители на ОЦОСУР, СОПА, "Зелена Варна", "Варна диша" и пр. се похвалиха, че вече са събрали 21 300 подписа, което било с 6 300 повече от изискуемите, за да влезе предложението за референдум на обсъждане в градския парламент. Тъй като зелените не вярвали, обаче, че местните депутати ще гласуват положително становище за провеждането му, продължават със събирането на подписи. Щом станат 30 000, Общинският съвет е длъжен да вземе решение за провеждане на референдума и да определи дата, независимо от волята на градските депутати.

В противоречие изпадна обаче Юлиян Чолаков от Инициативния комитет, които изнесе информацията за референдума на пресконференция днес. Същият няколко пъти отказа да отговори, дали Инициативния комитет, които представлява иска оставката на Общинския съвет с мотива, че това не било тема на пресконференцията. Самият Чолаков участвал и помагал на организациите, които настояват за оставката на местните депутати, но това нямало връзка. 

В крайна сметка, според него, стига да успеели да съберат подписите, нямало значение кой Общински съвет - стар или нов, ще гласува датата за провеждането на местното допитване и разходите по него, защото не било спешно.