Легендарни изпълнители на Годишните времена с концерт във Варна

Варна Лайф

10-04-2013, 17:59

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

С многобройните си концерти и внушителен репертоар „I musici di Roma” разпространяват италианската музика на пет континента

Най-старият ансамбъл за барокова музика в света „I Musici di Roma” ще събере познавачите на концерт на 18 април във Фестивалния комплекс.

„I musici” е камерен оркестър с огромни заслуги за глобалното популяризиране на италианската музика от ХVII и ХVIII век. Миналата година признатият в цял свят ансамбъл отбеляза своята 60-годишнина. Изключителност на срещата с римските музиканти дават високата класа на изпълнителското им майсторство и благородният звук на техните оригинални инструменти от ХVII, ХVIII и XIX век, работа от майсторите лютиери Амати, Гуарниери, Черути. Такава безценна колекция от оргинали излиза за пръв път на варненска сцена.

Ансамбълът е причината Годишните времена на Вивалди да се превърнат в икона на световната музикална култура. „I musici” реализират първия им звукозапис и продават повече от 25 милиона копия в различни издания. Оркестърът прави и първия запис в света на класическа музика на компактдиск. През 70-те филмират и първото музикално видео на класическа музика. С многобройните си концерти и внушителен репертоар „I musici di Roma” разпространяват италианската музика на пет континента. Специално за ансамбъла пишат композиции Нино Рота, Валентино Буки, Луис Бакалов, Енио Мориконе.

В настоящия момент ансамбълът концертира в престижни зали като Театър Колон в Буенос Айрес, Карнеги Хол и Линкълн център  в Ню Йорк, Сантъри Хол и Опера Сити в Токио, Музикферайн във Виена. От много години I Musici записват изключително за Philips, а напоследък си сътрудничат и със Sony Classics. Продукцията им с творби от ХVIII, XIX и XX век има множество престижни международни награди. А тяхната запазена марка - записът им на Годишните времена от Вивалди печели Платинен диск с вграден диамант.

Концертът на италианските музиканти във Фестивалния комплекс ще е един от пиковете на юбилейния десети Европейски музикален фестивал в морската столица. Посветен е на 200 години от рождението на Джузепе Верди и се осъществява със съдействието на Италианския културен институт в София.