"Ивеко" и "ЛАЗ" обжалват търга за варненските автобуси

Животът

10-04-2013, 17:12

Снимка:

old.solarisbus.pl

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Италианците дали по-висока цена и 3 пъти по-дълъг срок на доставка, украинците не отговарят на техническите изисквания

Две от фирмите, участвали в обществената поръчка за доставка на 70 нови автобуса за градския транспорт във Варна, са обжалвали процедурата, научи Varnautre.bg. Осем страници с претенции към трите търга за различните позиции на поръчката са депозирали от италианската фирма "Ивеко". Жалбата е подадена въпреки факта, че ценовата оферта на "Ивеко" е доста по-висока от тази на спечелата полска марка "Соларис". Освен това италианците предвиждали 210-270 дни за доставка на новите рейсове при 70 дни за "Соларис". Срокът на доставка е особено важен елемент от оценкта на офертата. Той вървеше в комплект и с особено строги условия за неустойка при неизпълнение на този срок. "Жалбата на "Ивеко" е напълно неоснователна. Те се оплакват от неща, във връзка с гаранционния срок, например, които са били заложени в обществената поръчка на Община Бургас, а бяха изчистени във варненската. Жалбата има за цел само да бави влизането на договора в сила. Така новите автобуси вместо през юни ще дойдат във Варна едва след туристическия сезон. Представителят на "Ивеко" във Варна винаги е бил изключително близък до кмета Кирил Йорданов", разказа участник в комисията. 

Украинската "ЛАЗ", за която пламенно лобираше общинският съветник от БСП проф. Николай Джагаров, пък обжалва въпреки че офертата й не отговаряше на техническите условия на обществената поръчка.
Полската фирма „Соларис“ спечели търга за доставка на нови автобуси за градския транспорт във Варна за близо 42 млн.лева в конкуренцията на други 9 участници, сред които турската "Омнибус", украинската "ЛАЗ", италианската "Ивеко", чешката "Сор" и немската "МАН".
Поляците ще доставят общо 70 автобуса - 30 съчленени и 20 соло дизелови автобуса, както и 20 единични рейса на метан, по проекта за Интегриран градски транспорт на Варна. Целият проект за Интегриран градски транспорт на Варна е на обща стойност 114,4 млн. лв.
Полската фирма, която работи по технолигията на германската „Неоплан“, е вносител и на новите рейсове, доставени по същата оперативна програма в Бургас. Преди 5 години с автобуси "Соларис" е обновен и паркът на градския транспорт в Страсбург.
Новите автобуси на Варна ще са оборудвани с рампи за инвалидни колички и вентилация. Пътническият салон ще е с интегрирано отопление и климатизация. Поръчката предвижда още доставка на допълнително оборудване, обучение на водачи и монтьори и гаранционно и следгаранционно обслужване.