Гражданска организация иска ОДК да се измести в Младежкия дом

Мисия Варна

10-04-2013, 16:19

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

За решението дори не се изисква съгласието на Общинския съвет, достатъчна е и само една кметска заповед

Всички школи на Общинския детски комплекс във Варна да се преместят в Младежкия дом, а администрацията на дирекция "Превенции" да се настани в сграда на ул. "Пушкин". Това предлагат от гражданско сдружение "Белослава". Идеята бе представена на заседанието на комисията по образование към местния парламент днес. Представителят на организацията, Мирослав Маринов, информира общинарите, че за решението дори не се изисква съгласието на Общинския съвет, достатъчна е и само една кметска заповед. По-рано през деня Маринов е разговарял по казуса с временния кмет на морската столица, доц. Христо Бозов. Пред него той е представил още две предложения за събиране на всички школи на едно място. Според Маринов, подходяща сграда за ОДК е и бившата Ученическа поликлиника, където има и физкултурен салон, както и някой от свободните етажи в Стоматологията.

На срещата, кметът Бозов от своя страна е заявил, че бившето държавно училище в СУПЦ "Д-р Анастасия Железкова", е обмисляно като вариант от общинската администрация. Това място обаче, според Мирослав Маринов, няма да е удобно нито за ученици, нито за учители, тъй като най-близката спирка на градските автобуси е на поне 700 метра.

Предложенията на сдружение "Белослава" са подкрепени от още няколко неправителствени организации и граждански обединения, а Маринов има устно обещание и от ръководствата на други общински детски комплекси в страната. Предстои идеята да бъде обсъдена на следващо заседание на варненската образователна комисия.

Днес общинарите разгледаха също и проекти за организиране на физкултурните дейности в училищата и детските градини, които ще бъдат финансирани от държавата. През тази година, школата и забавачките в морската столица ще разполагат с общо 107 273 лв. за спортни дейности, различни прояви и изнесени туристически маршрути. От програмите ще се възползват 67 555 деца.

Активното гражданско участие на заседанието на комисията днес бе засилено освен с предложението за преместването на ОДК, и с въпрос на млад мъж, представящ се като Симеонов от София. Той попита съветниците защо колегата им проф. Николай Джагаров е решавал судоку през цялото време на заседанието. Засегнат съветникът отвърна, че може да повтори дословно всичко, което е коментирано от комисията.