В АГ-то изнудват пациентки за избор на екип

Мисия Варна

10-04-2013, 15:57

Снимка:

Impact Press Group / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Парадоксалното в случая е това, че при голяма част от т.нар. "избор на екип, пациентите са принудени да "изберат" дежурния екип в болницата, който е единствен за въпросния момент и който така или иначе е задължен да извърши съответната манипулация

За нарушаване на правата на пациентите, корупционни прояви свързани с избора на екип и нарушения на качеството на медицинската помощ в СБАГАЛ "Проф. Д.Стаматов", алармира д-р Георги Козовски. Изпратил е жалба до Министерство на здравеопазването, научи Varnautre.bg. В нея твърди, че данните получил от негови пациенти, ползвали услугите на медицинското заведение. Пропуснал е да спомене, че той също е работил в АГ-то.

Тъй като едноличен собственик на капитала на болницата е община Варна, сигналът му е  препратен за решение по компетентност с искане да се извърши проверка.

На първо място д-р Козовски посочва, че на голяма част от постъпващите в болницата се връчва "задължителен" списък с консумативи, като в някои случаи те дори не се използват за пациента.

"Доказателства за това нарушение, бихте получили при евентуална проверка и разговор с пациентите, особено с тези предвидени за или след оперативно родоразрешаване", пише лекарят. Следващо нарушение според него е, че на постъпващите в болницата здравноосигурени пациенти им се намеква, че биха получили по-добри и по-своевременни грижи при положение, че изберат да ползват услугата "избор на екип".

"Медицинският управител на болницата толерира подобни действия под надслов, че трябва да се осигуряват пари на лечебното заведение. Парадоксалното в случая е това, че при голяма част от т.нар. "избор на екип, пациентите са принудени да "изберат" дежурния екип в болницата, който е единствен за въпросния момент и който така или иначе е задължен да извърши съответната манипулация. Доказателства за този парадокс можете да получите при евентуална проверка и при сравнение на "избраните" екипи с дежурните", подсказва д-р Козовски.

Третото нарушение според жалбата е избирателно поставяне на ваксина с анти Д гама глобулин при пациентките с кръвна група RH -,родили деца с Rh+, която е гарантирана и включена в клинична пътека. Козовски твърди, че въпросната ваксина се прилага на пациентите, които са информирани за правата си и смятат да ги отстояват. На останалите, особено на по-слабо информираните се прилагало ваксиниране само при положение, че си я закупят.

"Доказателства за това нарушение, бихте получили при евентуална проверка и сравнение на броя на показаните за тази ваксина пациенти с броя на закупените от болницата ампули за периода 2010-2013 година. Не мога да допусна, че са много пациентите, които биха отказали тази ваксина, при положение, че са наясно с възможните последствия, и че тя им се предлага безплатно. Този проблем е частично коригиран през последните месеци, вероятно поради предстоящата акредитация на болницата", твърди още лекарят.