Столичани с евтина вода, до морето – скъпа

Мисия Варна

10-04-2013, 14:27

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Златина Стефанова

Всичко от Автора

Разликата между двата града е 63 стотинки за кубик

Варна няма да последва примерът на София за намаляване цената на водата. Размерът й ще се задържи, защото зависи от много фактори. Няма обаче да се мисли за повторен скок, каза за ВарнаУтре шефът на водното дружество в града Валентин Вълканов. Вчера от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране съобщиха, че живителната течност за столичани ще поевтинее с над 4 %. Мотивът за понижаването е, че не е достигнато ниво в качеството на услугата. Ако се приеме предложението за поевтиняване с 4%, кубик питейна вода ще струва 1,69 лв. В момента изразходването му се таксува за 1,76 лв.
От февруари 2013г. варненци плащат с 15 стотинки повече за кубик вода или общо 2,39 лв. Разликата между двата града е 63 стотинки на кубик, като това са цифрите без новото поевтиняване в столицата. По-високата цена се дължи на един основен фактор – налага се Варна да плаща на Бургас за водата, която получава от язовир Камчия. През миналата година цената на живителната течност в Бургас е скочила, но тук е останала непроменена. Още тогава от ВиК-Варна са подали искане за увеличаване. По тази причина дружеството има да покрива разлика около 500 000 лв. за годината, обясни Вълканов.
Другият фактор, който е влияе, но не в такава степен, е цената е електроенергията. В София не се използват ток, а за Варна се припомпва 80% от водата. Има две големи помпени станции, които работят целогодишно, добави още шефът на ВиК. След поскъпването на тока от 1 юли миналата година разходите на дружеството за електроенергия са се увеличили с  160 хил. лева месечно. Въпреки, че от първите дни на март електроенергията се понижи с 5,3 %, цената на водата във Варна ще остане същата.