Сезонът: Варна начална спирка на круизи

Туризъм

10-04-2013, 08:36

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Протестите във Варна изгонили 3 % от немските туристи, първият пасажер пристига на 19 април

13 пасажерски кораба се очаква да акостират във Варна тази година, съобщи за Varnautre.bg, шефът на Морска гара Евгени Игнатов. По думите му, миналата година смe посрещнали малко повече - 18 круизни кораба. Първият за тази година пасажер, който ще пристигне на Морска гара на 19 април, е "Кристина Катарина". Той ще превозва финландски туристи.

Иначе през сезона във Варна се очаква с пасажери да пристигнат и много германски летовници. Новост този път е, че към края на лятото групи туристи ще слязат във Варна, а други пътешественици съответно ще стартират круизите си също от морската ни столица.

2-3% германски туристи по–малко ще дойдат това лято във Варна. Причината за спада са излъчвани кадри по немските телевизии от многолюдните варненски протести, които продължиха близо два месеца. "Показаха ситуацията във Варна и България, която към този момент не е такава", коментира временният кмет на Варна доц. Христо Бозов. Немският пазар обаче ще бъде компенсиран от руснаци и поляци, уверен е Бозов. Той уточни, че вече са проведени разговори със собствениците на курортите. Осигурено е полицейско присъствие по комплексите, както и пожарна команда. Доуточняват се и схемите за временните търговски обекти. 

Въпреки, че наближава началото на сезона палатковият лагер пред общината ще остане, стана яснооще от доц. Бозов. Администрацията няма да предприема мерки за премахването му. На въпрос докога стачкаджиите ще бъдат в градинката иняма ли да са лошо лице за пред туристите, кметът отоговори: "Попитайте тях".

За проблем, свързан и с ресора на доц. Бозов, алармират от седмици пък концесионерите. Според тях осигуряването на спасители по плажовете ще се окаже трудно. Причините - удължаването на сезона и изтичане на опитните кадри в чужбина заради по-доброто заплащане.До миналия сезон ивиците бяха охраняеми от 15 юни до 15 септември. От товалято концесионерите са длъжни да осигурят спасители от 1 юни до 30 септември. 

Това обаче утежнява финансовата издържка на пясъчните ивици.