Дават на Биляна Раева да "събужда" офиса на Варна в Брюксел

Откакто е основано,варненското представителство е работило без сертификат, който да му даде статут на регионален офис

Офисът на Варна във Брюксел да бъде по-креативен и да има повече доходност от него поиска временният кмет на Варна доц. Христо Бозов. Представителството на Варна, което е основано през 2007 година досега е имало единствено информативно-разяснителна функция. "Досега чрез него се осъществяваше комуникацията при организирането на срещи. Имахме един представител и един стажант там", уточни кметът. Сега трябва да има повече контакти, с бизнеса, с университети, с институции, посочи Бозов. 

Офисът отскоро поет от бившата евродепутатка Биляна Раева. Тя обясни, че в следващите 9 месеца ще работи за получаване на регионален сертификат, които да даде статут на варненското представителство в белгийската столица. Сертификатът се издава от Външното министерство на Белгия. Той дава представително лице и много повече възможности. Защо досега, повече от 5 години откакато съществува, офисът не е се е сдобил с такъв сертификат и как е работил без него, не стана ясно. 

"В Брюксел са позиционирани над 300 местни и регионални офиса. След Вашингтон това е вторият по големина лобистки център с регистрирани над 20 000 лобистки центрове", обясни Раева. По думите й именно офисът е начин за връзка с европейския и световен бизнес. "В работата ми досега съм създала  база с контакти, които сега ще помогнат", допълни тя. 

Над 2000 евро струва месечния наем на помещението на Варна в Брюксел на общинския бюджет. В наема влизали ползване на паркинг и телекомуникации. 1000 евро пък е наемът  наапартамент, който общинатадържи  към него. Тъй като издръжката на варненското представителство е много висока, община ще търси партньори, с които да я подели. 

"Един или два от всички регионални офиси в Брюксел са самостоятелни. Всички останали имат партньори и това може да се случи и с варненския офис. Все пак той не е лице само на сградата на общината, а на цяла Варна, а защо не и на областта", коментира Раева. Адресът и подробности за варнеското представителство в Брюксел ще бъдат поместени на сайта на общината, обеща пък доц. Бозов. 

Още от брифинга на временния кмет Христо Бозов

Кметът Бозов притеснен за бюджета, реже общинските командировки

Шефът на "Инвестиционна политика" аут заради забавени обществени поръчки

Паркираш на тротоара, "изпяват" те с имейл

Работа до края на опашката за общинските чиновници