Пускат водата на "Кабакум", спират в "Аспарухово"

Архив Варна

09-04-2013, 11:38

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Вилните зони на сухо днес

Заради аварии няколко вилни зони ще са без вода днес, става ясно от съобщение на ВиК-Варна. След обед - от 12.00 до 17.00 часа ще пресъхнат чешмите в района на местност Лозите, а до 18.00 часа - в Ракитника и Прибой. От 10.00 до 11.00 часа без вода ще бъдат абонатите във високата зона на кв. „Аспарухово”. Едва в 17.00 часа ще дойде водата във„Възраждане” - там на сухо са блоковете с номера от 34 до 41.

На ул."Розова долина" в кв. "Аспарухово" няма да има вода няколко дни в края на тази седмица. Спирането на водата, което ще засегне около 5000 души в ромската част на района, се налага, за да бъдат установени причините за свлачището в района, съобщи пред Дарик инж. Олег Колев, главен експерт "Свлачища и укрепване на територии" в община Варна.
Свлачището в „Аспарухово" е старо, но се активизира отново в началото на тази година. Според местните причината е теч от тръба. Специалистите пък обясняват бедствието с незаконното строителство в района. Засегнати от движението на земни маси са няколко къщи, но обитателите им няма да бъдат евакуирани, защото нямало къде да отидат.
От днес отново ще има вода във вилите около Дървения мост. Тук режимът беше наложен преди 3 месеца след като пътят до спирка "Заимов" пропадна заради теч.
Все още не е установено откъде идва течът, заради който движението на земни маси се активизира преди няколко месеца и пътят беше затворен. След спирането на водата в района нивото на подпочвените води е намаляло с 6 метра, ерозията е спряла, а свлачището е мръднало с по-малко от сантиметър за последните 4 седмици, докладва инж. Олег Колев при посещението на премиера Марин Райков.