Ловят туристи с трици по морето

Мисия Варна

09-04-2013, 06:45

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Вместо опитен персонал босове набират хлапета и студенти за 300-400 лева

Близо 15 хиляди сезонни работни места по морето се очакват да бъдат обявени това лято в бюрата по труда, пише в. "Стандарт". В действителност бройката на наетите в туризма ще бъде поне двойно по-голяма. Причината е, че много работодатели наемат хората директно или не посочват, че разкритите работни места са само за летните месеци.

 

Туристическите босове отново ще се опитат да ловят маймуни с трици. Те разчитат на голямата безработица и предлагат смешно ниски заплати на персонала, който наемат за летния сезон. Така отново рискуваме обслужването в иначе хубавите ни хотели да бъде кошмар за гостите.
За да станеш готвач или рецепционист в курортите ни не е нужно да имаш кой знае каква квалификация. Достатъчно е да се съгласиш да работиш много за малко пари. За администратори в хотели се предлагат 600-700 лв. месечно при доста голямо натоварване, разясниха от агенции за подбор на персонал в Бургас и Варна. Около 500 лв. е заплатата на техниците по поддръжка, а на камериерки - между 400 и 600 лв. Сервитьори се навиват и за 400 лв., като шефовете се надяват, че те ще си докарват още пари от бакшиши. В хотелите, които предлагат ол инклузив обаче, много рядко гостите дават допълнително на персонала. Дори за готвачите офертите са скромни - около 700 лв. за средноголеми хотели. Баснословните суми, които се предлагат за майсторите на черпака, са само легенди, твърдят хората по морето.
В бюрата по труда дават още по-ниски оферти. Има случаи, в които се предлага работа на рецепционисти за минимална работна заплата. В тези случаи дори не се изисква владеенето на чужди езици или опит, по-голям от една година.
"Отмина времето, когато с работа през лятото на морето човек можеше да изкара зимата до следващия сезон", коментираха специалистите от бургаската агенция за подбор на персонал "Жар". От 2008 г. насам това вече не е така. Безработните стават все повече и са готови да се хванат на работа и за жълти стотинки. Пълно е с квалифицирани работници, които вършат неквалифицирана работа, и обратно, казват от агенцията. А от това страда качеството на услугата. В същото време работодателите изискват от служителите си да вършат все повече задължения за константна заплата. Показателно за финансовите затруднения на туристическия бизнес е, че по-голямата част от персонала се наема поетапно, а не в началото на сезона. Дори и целият персонал за един хотел да е набран още през март-април, много от позициите реално се назначават чак когато започват по-масово да пристигат туристите, казват от агенциите за подбор на персонал. Преди години не е било така, хората са били назначавани по-рано, преминавали са обучения, подготвяли са обекта за посрещане на гостите.