Общината обяви поръчка за градежа на две нови забавачки във Варна

Животът

08-04-2013, 16:25

Снимка:

© Varnautre/ архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Третата, за която правителството отпусна пари преди 3 месеца, ще чака

Община Варна набира обяви обществена поръчка за изграждането на две забавачки във Варна. Три месеца след като правителството отпусна 4 млн. лева за 3 нови детски градини информацията най-после бе публикувана в сайта на Агенцията по обществени поръчки. При изпълнение на поръчката следва да се извърши изграждане, оборудване и обзавеждане на пристройки към общински детски заведения на територията на община Варна, съгласно одобрените технически проекти, на всеки обект.

С 2 140 148.22 лева от отпуснатите от държавата пари трябва да бъдат изградени, оборудвани и обзаведени нов корпус към ОДЗ № 24 "Иглика", във "Виница" и пристройка на два етажа за две градински групи с подземен етаж – плувен басейн и физкултурен салон" в ОДЗ № 11 "Детски свят" във "Владиславово". Парите за третата детска градина - в "Чайка",  засега остават неусвоени - според зам.-кмета по образование Калинка Попстефанова там има проблем с терена заради частен собственик. 

Именно  този отговор по време на последната сесия на варненския Общински съвет на 27 март взриви областния шеф на ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Иван Портних. Той обвини кметската администрация в бездействие по проектите, за които бяха отпуснати общо 5 млн. лева - 4 млн. за детски градини и 1 млн. за спортна зала на училище "Елин Пелин". Според Калинка Попстефанова залата в “Елин Пелин” излязла с 200 000 лв. по-скъпа от разчетените и осигурени от държавата 1 млн. лв. и това бавело началото на строителните работи. "Защо правим проект за 1 200 000 лева, ако разполагаме с 1 000 000?", попита Иван Портних. Той припомни и уверенията на кметския екип, че изграждането на детските градини ще започне веднага след осигуряване на финансирането. Едва след като парите били преведени обаче се започнали проблеми с проектите, терените и обществените поръчки.

 Изпълнението на всяка от поръчките, освен изграждане, оборудване и обзавеждане на строежите, включва и изпълнение на непредвидени работи, извършване на необходимите изпитвания и лабораторни изследвания, съставяне на строителни книжа и изготвяне на екзекутивната документация на строежа, участие в процедурата по въвеждането му в експлоатация, отстраняване на недостатъците, установени при предаването и отстраняване на проявени дефекти през гаранционните срокове.

Срокът за подаване на офертите изтече днес. Те ще бъдат отворени на 20 април, а на 17 май ще стане ясно кой печели. Така строителството ще започне най-рано през юни и родителите на поне 100 деца ще могат да разчитат на нови места едва следващата зима.