Този път на протест излязоха журналистите

Мисия Варна

08-04-2013, 13:44

Снимка:

© VARNAUTRE.BG

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Репортерите мълчат в памет на мъртвите идеали на професията

Варненските репортери излязоха да защитят колегата Борис Митов от Mediapool и правото на журналистите да пазят източниците си на информация. Те се събраха по обед пред Окръжния съд в морската столица с основното искане главният прокурор Сотир Цацаров да си "озапти" хората, които явно не познават нормативната база, по която работят. 

Всяко искане от страна на разследващите органи към журналисти да огласяват самоличността на свой източник е пряко нарушение на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, която гарантира правото на журналистите да запазват в тайна своите източници, подчерта Светлана Ганчева от РТВЦ - Варна.

"Свикнали сме да ни "съветват" как да си вършим работата всякакви бизнесмени и други субекти, но когато започнат да ни "съветват" прокурори за мен вече е притеснително", коментира кореспондентът на Нова ТВ във Варна Искра Урумова. 

"Изненадва ме много как за 60 минути се самосезираха за това, а за други неща не го правят", каза пък Веселина Божинова от Радио Варна. 

Протестът на варненските журналисти завърши с минута мълчание в памет на мъртвите идеали на професията.