Рибари пишат до кмета на Москва за бъдещето на "Камчия"

Новините

08-04-2013, 11:49

Снимка:

dariknews

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Две администрации реално блокират възможностите за развитието на рибарското селище "Камчия” и региона

Писмо до кмета на Москва изпратиха рибари от рибарско селище "Камчия". Адвокат Константин Парчев, който ги представлява, пита Сергей Собянин в качеството му на собственик на СОК "Камчия", какви са възможностите за сътрудничество с администрацията им и дали имат интерес за съвместно развитие на региона.

Факт е, че членовете на рибарското селище имат реални ангажименти към пребиваващите целогодишно в комплекса руснаци. 

Миналата седмица адвокат Парчев изпрати писмо и до министъра на земеделието и храните на България. "Понастоящем, на основание издаден акт за държавна собственост, имотът е със статут на частна – държавна собственост. От друга страна през 2005 г. в община Аврен бе приет ПУП за този район и бе издаден акт за общинска собственост. Областната администрация не признава акта на община Аврен, която между впрочем неколкократно прави опити, разбира се неуспешни, да кандидатства по оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство”, защото да кандидатстват по тази програма имат право общините, които са собственици на земята. Така в спора си двете администрации реално блокират възможностите за развитието на рибарското селище и региона, което е изградено на законни основания”, обяснява юристът.
Той допълва, че обезпокоително е още, че срокът за усвояване на въпросните средства - в размер на 8 000 000 лв., е ноември 2013 г. и по всичко личи, че с бездействието си администрацията ще блокира усилията на Местна рибарска инициативна група - Бяла, Долни чифлик и Аврен за кандидатстване по тази програма. "Знаете, че изискването е да бъдат усвоени средствата от първия транш. Оперативната програма е финансирана 75% от Европейския фонд за рибарство и 25% от държавния бюджет. Създаването на административни пречки пред възможностите за усвояване на тези средства ще попречи на развитието на региона въобще", пише още адвокат Парчев.