Черно море в зоната на изпадащите, след загуба от Ботев

"Моряците" отстъпиха на "канарчетата" с 1:3 в Пловдив

Черно море отстъпи с 3:1 гостуването си на Ботев (Пд) в мача от 20-ия кръг на "А" група. Канарчетата на Мъри Стоилов засилиха „моряците” към "Б" група. Отборът на Георги Иванов-Гонзо остава със 17 точки и вече се намира в зоната на изпадащите. Със 17 т. е и Ботев (Враца), а вече и Локомотив (Сф). Така варненци от този момент започват жестока битка за оцеляване в елита. Ботев пък има 41 пункта, с колкото е и третият във временното класиране ЦСКА след драматичния успех във Враца. Това е четвърта поредна победа за Станимир Стоилов и Ботев, а Гонзо записа 6-и мач без успех с Черно море.

Резултата на "Колежа" в 19-ата минута откри талантът Тодор Неделев. В 35-ата Мариан Огнянов вкара второто попадение. Симеон Райков се разписа за Черно море в 55-ата. В 80-ата минута Луис Педро откри головата си сметка за Ботев, след като вкара трето попадение във вратата на Китанов. На трибуните на "Колежа" в Пловдив няма зрители заради наказанието на домакините с един мач без публика. Санкцията е заради ексцесиите по време на дербито с Левски. "Канарчетата" все пак не са изоставени от верните си фенове, които са се събрали край стадиона и пеят песни, които отлично се чуват и на самия стадион. Скандиранията за Ботев се редуват с обидни рефрени срещу треньора на Черно море Георги Иванов-Гонзо.

Противно на очакванията за голям заряд в мача, той започна спокойно и без напрежение. Домакините не упражниха традиционния натиск, въпреки че повече време задържаха топката през първите минути. До 10-ата минута отборът на Станимир Стоилов опита да организира няколко атаки към вратата на Черно море, но те не бяха опасни. Първо в 5-ата минута Вандер Виейра беше изведен, но не успя да овладее топката, след това в 7-ата Борис Галчев изпълни пряк свободен удар от удобна позиция, но право в ръцете на Китанов. В 10-ата минута защитата на домакините се успа и за малко Черно море да открие резултата. След изпълнение на корнер топката попадна у Георги Илиев, който шутира силно, но в последния момент кълбото беше отклонено от защитник на Ботев и излезе в нов корнер. Топката мина на сантиметри покрай лявата странична греда на домакините.

Това положение подейства мотивиращо на домакините, които заредиха атака след атака пред вратата на Китанов. Резултатът от натиска дойде в 19-ата минута, когато талантът Тодор Неделев вкара за 1:0. Атаката беше отлично организирана от Вандер Виейра и Мариян Огнянов. Младият вратар Китанов допусна грешка и Тодор Неделев се възползва, за да се разпише в трети пореден мач.

След попадението Ботев си осигури пълно господство на терена. Домакините започнаха да играят с лекота и без да си дават зор. Практичният футбол, който показаха футболистите на Станимир Стоилов доведе до резултат в 35-ата минута, когато Мариан Огнянов направи 2:0. Той се възползва от отличен пас в наказателното поле на Иван Цветков. Две минути по-рано домакините записаха и уникален пропуск на Бобан Грънчаров. Само неумението на македонеца да уцели рамките на вратата не доведе до гол.

Отборът на Георги Иванов не успява да се противопостави с нищо на добрата игра на съперника. Отвреме-навреме Черно море опитва да контраатакува, но без резултат. Защитата на гостите все по-трудно се справя с острите атаки на Ботев.

В 44-ата минута капитанът на Черно море Георги Илиев опита много силен шут от дъгата на наказателното поле пред вратата на Ботев. Адам Стаховяк обаче внимаваше, но въпреки това трудно изби топката в корнер. Това беше и единственото сериозно положение, създадено от варненци пред вратата на Ботев през първото полувреме.

От началото на второто полувреме футболистите на Черно море са по-уверени на терена, очевидно решили, че няма какво да губят повече. Гостите вдигнаха темпото на игра, но и започнаха да правят повече грешки. Варненци поглеждат по-често към вратата на Стаховяк и това доведе до два бързи жълти картона за домакините на Перейра и Минев.

В 55-ата минута бившият левскар Симеон Райков върна интригата в срещата с красив гол от границата на наказателното поле фронтално срещу Стаховяк. Техничното изпълнение на футболиста от Черно море направи безпомощен вратаря на домакините и резултатът стана 2:1. Веднага след попадението Станимир Стоилов извади талант Тодор Неделев и на негово място пусна Луис Педро. Последният изпрати истинска бомба в 59-ата минута към Китанов, но вратарят на Черно море спаси.

Объркването в редиците на Ботев след попадението на Симеон Райков не продължи дълго. Гонзо пък извади голмайстора си и на негово място пусна новото попълнение Брюс Инканго. Това сякаш спря устрема на гостите и Ботев отново се върна в мача. Стоилов пък извади Тодор Неделев и пусна на негово място Луис Педро. Той много бързо се адаптира на терена и започна да създава големи неприятности пред вратата на Черно море. Така се стигна до в 80-ата минута, в която Луис Педро откри головата си сметка за "канарите". Той засече перфектно центриране от корнер и направи Китанов безпомощен за трети път. Така резултатът стана 3:1 в полза на домакините.

ПРЕДИ МАЧА:
Ботев (Пд) излиза срещу Черно море в зловеща тишина заради празните трибуни на стадиона в Пловдив. Както е известно, "канарчетата" са наказани с един мач без публика заради инцидентите от двубоя с Левски. Сблъсъкът от 20-ия кръг в "А" група между Станимир Стоилов и Георги Иванов-Гонзо започва в 17,00 часа.

 

СТАТИСТИКА:
Мач от 20-ия кръг в "А" група
Пред празни трибуни
БОТЕВ (ПД) - ЧЕРНО МОРЕ 3:1
1:0 Тодор Неделев 19
2:0 Мариан Огнянов 35
2:1 Симеон Райков 55
3:1 Луис Педро 80

БОТЕВ (ПД): 1. Стаховяк, 11. Христов, 5. Грънчаров, 14. Минев, 20. Перейра, 16. Иршак, 71. Галчев, 7. Огнянов, 8. Неделев (56-Луис Педро), 10. Вандер (81-Костадин Дяков), 19. Цветков-капитан (83-Станислав Костов)
Резерви: 30. Андонов, 55. Рахов, 26. Енрике, 6. Дяков, 9. Педро, 13. Павлов, 18. Костов
Треньор: Станимир Стоилов

ЧЕРНО МОРЕ: 33. Китанов, 25. Емилов, 15. Александров, 91. Атанасов, 18. Комел, 23. Симеонов (75-Идалго), 21. Илиев-капитан, 6. Едмилсон, 14. Божилов (83-Ермес Паломино), 11. Райков (68-Инканго), 10. Манолов
Резерви: 1. Михайлов, 24. Сталев, 7. Рафин, 19. Инканго, 13. Колев, 83. Идалго, 9. Паломино
Треньор: Георги Иванов-Гонзо
Жълти картони: Перейра, Минев, Галчев (Ботев Пд); Симеон Симеонов (Черно море)
Съдия: Стефан Спасов; Николай Георгиев, Мартин Ангелов
Четвърти съдия: Георги Игнатов
Стадион: "Христо Ботев", Пловдив