Водосвет на неделя Кръстопоклонна за здраве и заради самоубийствата на Аспарухов мост

Мисия Варна

05-04-2013, 10:05

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Аспаруховци отбелязват празника си с литийно шествие

Водосвет за здраве и заради пострадалите и загинали в пътни инциденти и зачестилите самоубийства от Аспаруховия мост ще отслужи в неделя в 12 ч. Варненският и Великопреславски митрополит Кирил на християнския празник Неделя Кръстопоклонна. Това ще стане на най-високата точка на моста, където ще се срещнат две литийни шествия- едното ще тръгне от храм „Свл Цар Борис” в Аспарухово, а другото-от катедралния храм „Свето Успение Богорочино”. В богослужението към митрополита ще се присъединят всички свещеници от Варненската епархия.

Да се включат в инициативата са поканени областния управител, кметът на Община Варна, районните кметове, представители на държавни и общински институции и неправителствени организации, както и всички желаещи граждани и гости на Варна.
От ОДП – Варна, информираха, че са създали необходимата организация, както за безопасността на хората, участници в литийното шествие, така и за движението на МПС по Аспарухов мост. За времето от 11 до 13 часа то ще става друпосочно само в западното платно.

Неделя Кръстопоклонна е голям православен празник през Великия пост. На всенощното бдение в центъра на храма се изнася Животворящият Кръст. Той символизира Христовата победа преди Пасха. Църквата поставя в средата на Светата Четиридесетница Кръста Господен пред вярващите, за да напомни за страданията и смъртта Христова, да ги подкрепи и въодушеви да продължат подвига на поста. Поклонението на Честния кръст продължава до петък на четвъртата седмица на Великия пост, затова цялата неделя е наречена Кръстопоклонна